ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομάδα βαρόμετρο για την επάνοδο στην οικονομική κανονικότητα

08:11 - 17 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Εβδομάδα βαρόμετρο για την επάνοδο στην οικονομική κανονικότητα
Μια εβδομάδα που είναι γεμάτη με σημαντικά γεγονότα που αναμένεται να δώσουν το τόνο γα την πορεία επανάκαμψης της χώρας στην «κανονικότητα» ξεκινάει. Το πρώτο τεστ των αγορών μετά το 2014 είναι προ των πυλών με το άνοιγμα του «βιβλίου προσφορών», η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) προγραμματίζεται για αυτήν την εβδομάδα και η ανακοίνωση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's της αναβάθμισης της χώρας την Παρασκευή διαμορφώνουν ένα σημαντικό πλαίσιο για την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τη Δευτέρα ξεκινάει η πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγων, η πρώτη σε μια σειρά που φιλοδοξεί να κάνει η Αθήνα για να διαμορφώσει μια επαρκή καμπύλη χρέους που θα της επιτρέψει του χρόνου να κοιτάξει «κατάματα» τις αγορές, όταν θα χρειαστεί να σταθεί μόνη στα πόδια της.
Έτσι στον πρώτο σταθμό η έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά θα γίνει μια μετακύληση στους επενδυτές του ομολόγου Σαμαρά το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2019 με μια μικρή προσπάθεια για άντληση φρέσκου χρήματος. Ο στόχος είναι το επιτόκιο να αποκλιμακωθεί από το 4,95% που πλήρωσε πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά και να διαμορφωθεί σε επίπεδα που θα δημιουργεί αισιοδοξία για την επόμενη έκδοση.
Παράλληλα η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει  τόκους 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ ενώ την Πέμπτη 20 Ιουλίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 3,877 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.
Επίσης την Πέμπτη 20 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), όπου βέβαια δεν αναμένονται εκπλήξεις. Το Ταμείο δεν αναμένεται να αλλάξει θέση από όσα λέει ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο».  Ωστόσο το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία «επί της αρχής» με την Ελλάδα για κεφάλαια έως 2 δις. δολάρια εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.