ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο «ιερό δισκοπότηρο» και η επίθεση στον Στουρνάρα

12:13 - 20 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Το νέο «ιερό δισκοπότηρο» και η επίθεση στον Στουρνάρα
Με δικαιολογημένη προσοχή, όχι τόσο για την τελική απόφαση που θα λάβει, όσο για την υποδοχή που θα έχει απο τις αγορές, η κυβέρνηση αναμένει τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Όπως όλα δείχνουν το Ταμείο, που επιμένει στις απόψεις του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση, θα κινηθεί σε μια υπολογισμένη κόψη, εγκρίνοντας αφενός ποσόν 1,6 δις ευρώ για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, αλλά «φρενάροντας» την ίδια ώρα την εκταμίευσή του.


Σαφώς πιο ενθαρρυντικές είναι οι προοπτικές από την αξιολόγηση της οικονομίας που θα δημοσιοποιήσει αύριο Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s καθώς η κυβέρνηση ελπίζει ότι είναι πιθανό να περιέχει ευνοϊκές διατυπώσεις μιας έστω μικρής αναβάθμισης.


Με βάση τις εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να αποφασίσουν αν θα μεταθέσουν την έξοδο στις αγορές για αργότερα, ή θα διαβούν τον Ρουβίκωνα τώρα, είτε με νέα έκδοση, είτε με αναχρηματοδότηση προηγουμένων ομολόγων.


Η Αθήνα πάντως συντηρεί μια ατμόσφαιρα επικείμενων εξελίξεων δεδομένου ότι η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές που αποτελεί το νέο ιερό δισκοπότηρο του πρωθυπουργικού επιτελείου, θα δώσει χωρίς αμφιβολία, έναν τόνο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


Δεν είναι τυχαίο ότι, σε μια κίνηση για αύξηση της πίεσης προς το εξωτερικό, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή με καλή γνώση των πραγμάτων πληροφορούσε, χωρίς να διαψευσθεί, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναθέσει στις τράπεζες Merrill Lynch, Bank of America , BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC να οργανώσουν την συντεταγμένη έκδοση νέου ομολόγου.


Την ίδια ώρα στο εσωτερικό, εν είδει τροχιοδεικτικής βολής, δεν περνούσε απαρατήρητη η ανανέωση της δυσπιστίας του Μαξίμου στο πρόσωπο του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Σχετικό δημοσίευμα (Εφημερίδα των Συντακτών) έκανε λόγο για δυσφορία μελών της Διοίκησης της Τράπεζας τόσο για την πρόσφατη δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, ο οποίος συνιστούσε να προηγηθούν ορισμένες εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, όσο και για τον «συγκεντρωτικό» τρόπο λειτουργίας του.


Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.