ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξοδος στις αγορές: Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου

15:30 - 23 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Έξοδος στις αγορές: Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου
Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η τελευταία ευκαιρία θερινής εξόδου στις αγορές μέσω μιας ελεγχόμενης προσπάθειας για την έκδοση ενός ομολόγου συμβολικής κυρίως σημασίας, με επικοινωνιακές ωστόσο, προβολές και στο εσωτερικό της χώρας, και βολιδοσκόπησης των προθέσεων του διεθνούς περιβάλλοντος.

Αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου, ως ένα επιβεβλημένο εγχείρημα που θα επιβεβαιώσει ότι η Οικονομία βαθμηδόν «αλλάζει πίστα» και η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της, όπως εκτίμησε και ο οίκος S&P, ανακάμπτει και το οποίο προδήλως θα τονώσει το κυβερνητικό αφήγημα ώστε να αντιπαρέλθει την πολιτική δίνη των ηχηρών αποκαλύψεων Βαρουφάκη και την επελαύνουσα ακινησία του Αυγούστου.

 

Είναι αλήθεια, ότι, οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που,-χαλώντας τις ανεξήγητα γιορτινές διαθέσεις- έκρινε και πάλι ως εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος. Η στάση αυτή, εκτιμάται στους κυβερνητικούς κύκλους- όσο κι αν η πρωθυπουργική ομάδα βιάστηκε και πάλι να υπερφαλαγγίσει την πραγματικότητα…- αφήνει ενθαρρυντικά περιθώρια μιας δοκιμαστικής εξόδου τις προσεχείς ημέρες.

 

Στόχος είναι ένα επιτόκιο δανεισμού χαμηλότερο από το 4,75% που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά, πάντως αισθητά υψηλότερου από αυτό του ESM, αφού, όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης:

 

«το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα».

 

Προς το παρόν, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, σε ορισμένα κυβερνητικά ρετιρέ καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας και επικείμενων εξελίξεων που υποβαθμίζει μάλλον το βάρος της διαπίστωσης του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έκθεση του ΔΝΤ- όπως και όλων όσοι δίνουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις- σύμφωνα με την οποία: «η κοινή πορεία όρων μεταξύ των προγραμμάτων του Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διασφαλίζει την πλήρη ευθυγράμμιση του πακέτου πολιτικής για την Ελλάδα».

 

Κυβερνητικοί κύκλοι, εντούτοις, υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζεται το διεθνές ενδιαφέρον επενδυτικών οίκων και οικονομικών αναλυτών για τις εξελίξεις που συνδέονται με τις επιμέρους λεπτομέρειες της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, όταν και όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, και θα κινηθεί μάλιστα, όπως εκτιμούν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

 

Επικαλούνται δε, τις «πυκνές αναφορές» στο γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει φέτος καλύτερες επιδόσεις από όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, δεδομένου ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και υποχώρησαν οι εντάσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές.

 

Στο κλίμα αυτό, η έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναζωπυρώνει την φημολογία ότι η έξοδος είναι πολύ κοντά. 

 

«Πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και σήμα προς τις αγορές εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα το 2018. Η εμπιστοσύνη είναι εδώ» σχολίασε στο twitter ο κ. Μοσκοβισί αμέσως μετά την έκθεση του ΔΝΤ. Μένει να δούμε πότε θα εκδηλωθεί και πόσο...αμέριστη θα είναι, υπολογίζοντας ότι στις μέρες μας οι αγορές δεν κινούνται με γνώμονα την γενναιοδωρία...

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.