ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσακλόγλου για έξοδο στις αγορές: Το επιτόκιο ήταν αρκετά αλμυρό

14:03 - 27 Ιουλ 2017 | Οικονομία
Τσακλόγλου για έξοδο στις αγορές: Το επιτόκιο ήταν αρκετά αλμυρό
Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα μίλησε την Πέμπτη ο καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών οικονομικών στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, κος Παναγιώτης Τσακλόγλου , στο Ρ/Σ Παραπολιτικά.

Με αφορμή την απόπειρα εξόδου στην αγορά των κρατικών ομολόγων ο κ. Τσακλόγλου σχολίασε: "Κάποια στιγμή αν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια αυτό σημαίνει ότι πρέπει η χώρα να χρηματοδοτείται από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου οπότε με αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κανένας ότι ναι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας. Νομίζω πως δεν ξεκινήσαμε καλά, το επιτόκιο ήταν αρκετά αλμυρό, αντίθετα από ότι λέγεται οι προσφορές οι καθαρές τις οποίες πήραμε δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλες και το μέλλον θα δείξει. Από την άλλη μεριά σίγουρα αυτό το πρώτο βήμα χρειαζότανε, τώρα αν ήταν αυτή η κατάλληλη στιγμή ή μετά από λίγο χρονικό διάστημα μικρή σημασία έχει".

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα απάντησε:

Τα επόμενα βήματα είναι αρκετά ξεκάθαρα θα πρέπει να κάνουμε και άλλες εκδόσεις. Στις αγορές κεφαλαίου δεν βγαίνεις μια φορά τώρα και μια φορά μετά από δύο χρόνια. Εξαρτάται από τι είναι οι  δανειακές ανάγκες της χώρας αλλά θέλεις να δείξεις ότι αυτή η αγορά έχει και ένα ορισμένο βάθος, δεν είναι δηλαδή μια ρηχή αγορά που μπορεί ανά πάσα στιγμή ή μικρές κινήσεις να τινάξουν τις αποδόσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να υπάρχει κάποια συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια. Το δεύτερο είναι ότι αν η Ελλάδα πρόκειται να βγει από τα μνημόνια το ’18 δηλαδή να μην υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, αν και για να είμαστε ειλικρινείς σπέρματα τέταρτου μνημονίου ήδη τα έχουν υπογράψει, είναι τα μέτρα που θα παρθούν μετά το ’18 αλλά αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι όταν βγαίνεις στις αγορές εκείνο που χρειάζεσαι είναι ένα μαξιλαράκι, ένα απόθεμα χρηματικό αν κάτι πάει στραβά να μην εξαρτάσαι από τις ορέξεις των αγορών. Αυτό θα πρέπει να χτιστεί σιγά-σιγά, έχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα από πέρυσι, μαζέψαμε τώρα κάποια λεφτά με την έκδοση που κάναμε, θα χρειαστούμε και άλλες εκδόσεις ώστε να έχουμε κάποιο χρηματικό απόθεμα όταν τελειώνει το πρόγραμμα.

Το τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι τι γίνεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τι είναι αυτό το οποίο  μπορεί να μας πάει προς τα πάνω και ελπίζω όχι προς τα κάτω.  Βραχυχρόνια είναι να μην αρχίσουμε πάλι φασαρίες, τριβές ,λεονταρισμούς θα δώσουμε πολύ κακό σήμα. Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι να δείξουμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα ιδιοκτησίας  δικιάς μας το οποίο το εγκρίνουν και οι αγορές, στο οποίο είμαστε προσηλωμένοι και μένουμε πάνω σε αυτό. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται να το έχουμε ελπίζω να το αποκτήσουμε.

Τέλος, σχετικά με τις συγκρίσεις 2014-2017 σχολίασε: Συγκρίσεις μπορούν να γίνουν αλλά πρέπει να γίνονται με τον ορθό τρόπο, δηλαδή βλέπω την κυβέρνηση για παράδειγμα που λεει ότι «πήραμε καλύτερο επιτόκιο από ότι πήρατε εσείς άρα εμείς είμαστε πιο πετυχημένοι». Αυτό είναι μια σαχλαμάρα τόσο από την άποψη την τεχνική όσο και από την πολιτική.  …Το τελικό κριτήριο είναι να δούμε ότι αν δεν κάναμε όλες αυτές τις σαχλαμάρες που κάναμε από το 2015 και μετά που θα βρισκόμασταν σήμερα;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.