ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς (δεν) θα δοθούν οι επιστροφές μέσω ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο

07:00 - 23 Αυγ 2017 | Οικονομία
Από τον Σεπτέμβρη, 600.000 φορολογούμενοι θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την επιστροφή φόρου που αναμένουν λόγω του συμψηφισμού του ΕΝΦΙΑ . Ωστόσο, ο μύθος δηλοί ότι για περίπου 600.000 δικαιούχους η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα σβήσει την προσδοκία πίστωσης των ποσών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, οι επιστροφές φόρου που θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τα οποία  αναμένεται να είναι έτοιμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε να αναρτηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί στο taxisnet, έως τις 31 Αυγούστου..

Την ίδια στιγμή, οι εκκρεμείς επιστροφές για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων φτάνουν περίπου τα 240 εκατ. ευρώ καθώς σχεδόν το 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχει λάβει ακόμα την επιστροφή.   

Υπενθιμύζεται ότι οι φετινές εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προσεγγίζουν τα 240 εκατ. ευρώ και έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή που δικαιούνται.   

Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία κατά την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα ως την Παρασκευή 31 Αυγούστου, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτώνται στο Taxisnet. Εν συνεχεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων.

Ακόμα οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.  Ωστόσο, εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.     

Τέλος, αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί και ουσιαστικά η εφορία θα ζητήσει τα… ρέστα.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου του 2018.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:24 - 23 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.