ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαδημητρίου: Η ΔΕΘ προβάλλει την βεβαιωμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

15:48 - 09 Σεπ 2017 | Οικονομία
Παπαδημητρίου: Η ΔΕΘ προβάλλει την βεβαιωμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρέθεσε χθες γεύμα στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αλέξη Χαρίτση και του Υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και θέματα γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε  ο κ. Παπαδημηρίου χαρακτηριστικά είπε:

Έχω την τιμή να παρευρίσκομαι στη  Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αν και θεσμός καθιερωμένος και με διεθνή ακτινοβολία, συγκεντρώνει εφέτος ορισμένες ξεχωριστές ιδιότητες που την ξεχωρίζουν σε πραγματικό και συμβολικό επίπεδο. Τόσο άμεσα για την πολύπαθη Ελλάδα όσο και δυνητικά για τον Κόσμο συνολικά που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Στη σημερινή συγκυρία η ΔΕΘ συμπίπτει και έρχεται να αναδείξει και να προβάλλει την βεβαιωμένη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που συνιστά και την αρχή εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της. Μία ανάκαμψη η οποία στηρίζεται πρωτίστως στις εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών, δηλαδή έχει ως κινητήρες την εξαγωγική βιομηχανία και τον τουρισμό, δεν θα μπορούσε να έχει ως καλύτερο σημείο εκκίνησης άλλο από την Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο επειδή σειρά δυναμικών εξαγωγικών βιομηχανιών έχουν την έδρα τους στη Βόρεια Ελλάδα. Ούτε μόνο γιατί η περιοχή έχει αναγορευθεί σε μαγνήτη έλξης νέων τουριστικών ρευμάτων από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη ή την Τουρκία. Αλλά γιατί αποτελεί κομβικό σημείο στον Ελλαδικό άξονα που ενώνει Ευρώπη και Ασία, Ευρωζώνη και Κίνα.

Τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει τόσο η Βόρεια Ελλάδα όσο και η πατρίδα μας συνολικά ως πύλη διασύνδεσης δύο ηπείρων, έρχεται λοιπόν να υπογραμμίσει η 82η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχοντας ως τιμώμενη χώρα μία οικονομική υπερδύναμη σαν την Κίνα με την οποία μας συνδέουν ιστορία, πολιτισμός και κοινά εμπορικά και επενδυτικά συμφέροντα.

Στη δρομολογημένη αυτή συνάντηση Ελλάδας-Κίνας το οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο γιατί η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, αποτελεί στρατηγική επιλογή και για τις δύο πλευρές και τα περιθώρια συνεργασίας μεγάλα σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι υποδομές κ.α.

Η φετινή, όμως, ΔΕΘ είναι μοναδική επειδή συνέπεσε με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν στην χώρα μας, με αντικείμενο τη σύναψη μεγάλων επενδυτικών και εμπορικών συμφωνιών. Το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που σήμερα το πρωί υπέγραψα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Nicolas Dufour, αποτελεί την πιο σοβαρή απόδειξη για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τη στιγμή που η Ελληνική οικονομία εμφανίζει απτές αποδείξεις για την επιστροφή της στην ατραπό της ανάπτυξης, οι Κινέζοι από την Ανατολή και οι Γάλλοι από τη Δύση σπεύδουν να εκμεταλλευτούμε από κοινού τις νέες μεγάλες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται.

Σε μια περίοδο που ο Κόσμος απειλείται με εθνικιστικές αναδιπλώσεις, αδιέξοδους προστατευτισμούς και καταστροφικές συγκρούσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η Ελλάδα βαδίζει με σταθερά βήματα το δρόμο της ανάκαμψης και της εξόδου από τη σκληρή περίοδο των μνημονίων και της λιτότητας, με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αναπτυξιακής προοπτικής της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  

Με τον τρόπο αυτό η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν γίνεται μόνον ένας σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια παραγωγικής ανάταξης της χώρας, αλλά συμβολίζει και την αναγκαία ειρηνική σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ παλιών και νέων ηγεμονικών δυνάμεων σε Δύση και Ανατολή.

Είμαι βέβαιος ότι με αφετηρία τη ΔΕΘ και τη Βόρειο Ελλάδα, η χώρα μας μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά στην ειρηνική σύζευξη και συνεργατική ανάπτυξη των δύο κόσμων. Αυτή, εξάλλου, είναι και η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική βάση αντιμετώπισης των καυτών παγκόσμιων προβλημάτων της βιώσιμης ανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής, και της δημοκρατικής οργάνωσης των κοινωνιών μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.