ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ στις εισηγμένες, προβλέπει ν/σ του YΠOIK

16:33 - 22 Μαρ 2007 | Οικονομία
Και ενώ το σκάνδαλο με τα ομόλογα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, με τις αποκαλύψεις να διαδέχεται η μία την άλλη, το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε στην Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την διαφάνεια στις συναλλαγές. Το νέο σχέδιο νόμου φέρει τρεις ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εισηγμένων, όπου θα πρέπει να παρέχουν απεριόριστη πληροφόρηση στο επενδυτικό κοινό και στους συναλλασσόμένους στην Σοφοκλέους.

Πλέον θα έχουν συνολική ευθύνη, με το νέο ν/σ τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών στο ενδεχόμενο που δεν είναι ακριβείς οι ανακοινώσεις των εταιρειών που εκπροσωπούν. Μάλιστα, προβλέπονται υψηλά πρόστιμα ως και 1 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες του νόμου, ενώ η Ε.Κ θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα 3.000 έως 500.000 σε όποιον παρακωλύει την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Πλέον οι ευθύνες για ελλειπή ενημέρωση ή αμέλεια δεν βαραίνουν μόνο τους βασικούς μετόχους, αλλά σύσσωμα τα διοικητικά συμβούλια. Ο νέος νόμος υποχρεώνει τις εισηγμένες να ενημερώνουν με εξαμηνιαίες αναλυτικές καταστάσεις για τα αποτελέσματά τους και όχι μόνο αυτό. Προβλέπεται και πλήρης σύνταξη των πεπραγμένων.

Για πρώτη φορά το δικαίωμα στους αλλοδαπούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών με μετοχές αξίας άνω των 50.000 ευρώ να μετέχουν μέσω αντιπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις. Τέλος,με το νομοσχέδιο προτείνεται η μείωση των ορίων σε ότι αφορά τις μεταβολές επί των δικαιωμάτων ψήφου από τους βασικούς μετόχους και συγκεκριμένα όταν επέρχεται μεταβολή των ορίων του 5%, 10%,15%,20%,25%, 1/3, 50% και 2/3.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου έχει ως εξής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.