ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση ψάχνει 12 δισ. ευρώ για το clean exit

17:26 - 20 Σεπ 2017 | Οικονομία
Χουλιαράκης: Η κυβέρνηση ψάχνει 12 δισ. ευρώ για το clean exit
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων, για συναντήσεις με εταιρείες εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, το ενδιαφέρον που καταγράφεται στην πρώτη ημέρα του 12ου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι το ισχυρότερο από το 2008, καθώς έχουν προγραμματιστεί περί τις 600 συναντήσεις των 33 εισηγμένων που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης αλλά και στο σχέδιο για έξοδο από τα μνημόνια και χρηματοδότησης από τις αγορές. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία ειδικού «ταμείου σταθεροποίησης» ύψους 12 δισ. ευρώ, στο Υπουργείο Οικονομικών με χρήματα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος και θα συμβάλλουν στην καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο είναι αυτό το ταμείο να λειτουργεί ως μαξιλάρι ασφαλείας για μελλοντικές αναταραχές στις αγορές. Τα χρήματα για το «ταμείο σταθεροποίησης» θα προέρχονται από τον ESM, από νέες εκδόσεις ομολόγων και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις, δηλαδή τα πλεονάσματα που θα επιτευχθούν.

Μέχρι στιγμής στο ταμείο έχουν διατεθεί 1,4 δισ. ευρώ και στόχος είναι μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα συγκεντρωθούν 10-12 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά φτάνουν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του δημοσίου για 9-12 μήνες σε περίπτωση κρίσης και αποκλεισμού από τις αγορές. Έτσι, το ταμείο θα συμβάλλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως στο δρόμο για επίτευξη της πρόβλεψης του 1,8% για το φετινό ρυθμό οικοδομής ανάπτυξης, ενώ για το 2018 το βασικό σενάριο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,4%.

Προέβλεψε δε, ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα, ιδανικά πριν από το Eurogroup στα μέσα Δεκεμβρίου. Σημείωσε, τέλος, ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν και έθεσε τρεις στόχους - την πλήρη επιστροφή στις αγορές έως το φθινόπωρο του 2018, την οριστικοποίηση του μεγέθους και του χρονοδιαγράμματος του πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το σχεδιασμό για τη μετά το πρόγραμμα διαχείριση των προκλήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ερώτηση για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Eldorado, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση όσων νομίζουν ότι η κυβέρνηση κρατάει εχθρική στάση και ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά θέματα και αναμένεται το αποτέλεσμα από της διαιτησίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.