ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Πιθανή μια επέκταση του μνημονίου μετά το 2018!

18:25 - 21 Σεπ 2017 | Οικονομία
Citi: Πιθανή μια επέκταση του μνημονίου μετά το 2018!
Αρκετά... συγκρατημένη εμφανίζεται η Citi όσον αφορά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και την οριστική απεξάρτησή της από τα μνημόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αν και η ελληνική οικονομία να έχει αρχίσει να βελτιώνεται, ωστόσο το 2018 είναι δύσκολο να επιταχυνθεί, με τις πιθανότητες για νέο, τέταρτο μνημόνιο ή επέκτασης του τρέχοντος πέραν του Αυγούστου του επόμενου έτους να παραμένουν υψηλές».

Πάντως, η αμερικανική τράπεζα παραέχεται πως τα δημοσιονομικά της χώρας συμμαζεύονται, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο και η εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη ανάκαμψη από τότε.

Αναφέρει δε πως το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση στο α' εξάμηνο και η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει τον ίδιο ρυθμό στο β' εξάμηνο του έτους.

Όσον αφορά το σύνολο του 2017, η Citi προχώρησε σε μικρή αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 0,9% (από 0,7% πριν), ενώ ανοδικά αναθεώρησε και την ανάπτυξη του 2018 στο 1,2% από 1,1% πριν, προβλέψεις οι οποίες ωστόσο παραμένουν πολύ μακριά από την ισχυρή ανάπτυξη που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση για αυτή τη διετία καθώς και από τους στόχους του προγράμματος.

Για το υπόλοιπό της 5ετίας, η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα βρεθεί στο 1,3% το 2019, στο 1,4% το 2020 και στο 1,3% το 2021.

Τέλος, όπως αποφαίνεται η τράπεζα, η αβεβαιότητα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές, μαζί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης το καλοκαίρι του 2018, πιθανότατα θα εμποδίσει το ΑΕΠ να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2018, ενώ η περιορισμένη εγχώρια ρευστότητα και τα συνεχιζόμενα capital controls, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν εμπόδιο. «Οι πιθανότητες ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης ή επέκτασης του τρέχοντος μνημονίου στα μέσα του 2018 παραμένουν αρκετά υψηλές, με το περιθώριο ελάφρυνσης του χρέους να επεκτείνεται σταδιακά», καταλήγει στην έκθεσή της.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:35 - 21 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.