ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο τα «φάουλ» του Νόμου Κατσέλη

09:20 - 22 Σεπ 2017 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο τα «φάουλ» του Νόμου Κατσέλη
Τα προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη έχουν μπει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Σε σειρά επαφών που γίνονται εδώ και μέρες καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν μεγάλες λειτουργικές ασυνέχειες. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη είχε λάβει χώρα στο Υπ. Οικονομικών ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, όπως ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας αλλά και ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι βασικές δυσλειτουργίες εντοπίζονται στην πορεία εκδίκασης των υποθέσεων. Πιο συγκριμένα ακόμη και τα 2 χρόνια ξεπερνά ο χρόνος μέσα στον οποίο ορίζονται δίκες, ενώ έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει παρερμηνεία από δικαστές «του δόλου δανειολήπτη».

Παράλληλα μέσα από την προσπάθεια εντοπισμού των εκκρεμών ζητημάτων υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει να γίνεται μεταβίβαση δικαστικής ρύθμισης σε κληρονόμους.

Παράλληλα σε επίπεδο διαδικασίας παρατηρούνται ευτράπελα όπως το ότι γίνεται επίδοση των αιτήσεων στις τράπεζες που έχουν κλείσει. Επίσης, εμφανίζονται προβλήματα στην ομαλή αποπληρωμή μετά τη λήξη της ρύθμισης, ενώ έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με εγγυητές και οι συνοφειλέτες.

Τέλος έχει διαπιστωθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή η ύπαρξη αθέμιτων πρακτικών. Πχ σε περιπτώσεις διάφορα δικηγορικά γραφεία λειτουργούν στην πράξη ως εισπρακτικές εταιρείες και δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι ο νόμος εκπνέει το 2018 ωστόσο από την κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος για το αν θα θέσουν στους θεσμούς ζήτημα παράτασης. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε από τώρα για το τι θα γίνει το 2018. Όταν έρθει η ώρα λήξης της προθεσμίας, τότε θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Φ.Κουρμούσης μιλώντας πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:33 - 22 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.