ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Economist:Ξεχώρισε η πρόταση Μυτιληναίου για το χρέος-Η αντίδραση Λιου, Ντάισελμπλουμ Κύριο

07:44 - 26 Σεπ 2017 | Οικονομία
Economist:Ξεχώρισε η πρόταση Μυτιληναίου για το χρέος-Η αντίδραση Λιου, Ντάισελμπλουμ
Η πρόταση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για σταδιακή μείωση του χρέους, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν και συζητήθηκαν περισσότερο στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, με θέμα την πορεία των ΗΠΑ της ΕΕ και της Ελλάδας.

Ο κ. Ε. Μυτιληναίος πρότεινε τη σύνδεση της μείωσης του χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος, υποστήριξε ότι κάθε τρίμηνο το χρέος μπορεί να μειώνεται ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Ουσιαστικά πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σταδιακή μείωση του χρέους, ανάλογα με την εφαρμογή που επιβάλουν οι ξένοι, αντί να περιμένει συνολική ρύθμιση στο τέλος.

 

Εξήγησε δε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα ανά τρίμηνο και δεν θα χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια. Καταλαβαίνω ότι είναι μια πρωτοποριακή επιχειρηματική πρόταση, είπε, αλλά θα φέρει αποτελέσματα, όταν όλες οι άλλες τακτικές απέτυχαν.

 

«Όλοι συμφωνούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν έχουμε δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημείωσε.

«Αν έχουμε χρόνο, 5 έως 7 έτη», είπε απευθυνόμενος προς τους δανειστές, «μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτό το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και να αξιολογείται η απόδοση του ανά τακτά χρονικά διάστημα. Με βάση αυτήν την επίδοση να λαμβάνονται και τα αντίστοιχα μέτρα μείωσης του χρέους».

«Οι Έλληνες», προέτρεψε ο ίδιος «θα πρέπει να γίνουν ιδιοκτήτες του προγράμματος και να το αγκαλιάσουν. Μέχρι τώρα έχουμε δει τις καταστροφικές συνέπειες των προγραμμάτων, όπως μείωση εισοδήματος και αύξηση της φτώχειας. Τώρα», τόνισε με έμφαση, «πρέπει να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να οδηγήσουμε το πεπρωμένο μας. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας μας που να έχει τη στήριξη όλων των φιλοευρωπαικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Θετική αντίδραση Λιου    

                                       

Την πρόταση του Ευάγγελου Μυτιληναίου βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος επιμένει, άλλωστε, πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι ένα ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί.

Ο κ. Λιου είπε ότι ο ελληνικός λαός κουράζεται από τις μεταρρυθμίσεις αν δεν βλέπει θετικό αποτέλεσμα και οι πιστωτές αντιστοίχως θέλουν να βλέπουν πρόοδο για να συνεχίσουν να στηρίζουν. Συνεπώς, η σύνδεση της μείωσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις είναι λογική.

 

Σχόλιο Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση του Reporter

 

Σε σχετική ερώτηση του reporter, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως άκουσε με μεγάλη προσοχή τη συγκεκριμένη πρόταση που ανέλυσε ο κ. Μυτιληναίος. Επισήμανε, βέβαια, πως το Eurogroup έχει πάρει αυτή τη στιγμή τις αποφάσεις του και με βάση αυτές θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να συζητηθεί και μία τέτοια πρόταση, που να συνδυάζει δηλαδή το χρέος με τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να κάμψει και ορισμένες από τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.

 

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 26 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.