ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» για γρήγορη αξιολόγηση από τις αγορές

09:26 - 27 Σεπ 2017 | Οικονομία
«Καμπανάκι» για γρήγορη αξιολόγηση από τις αγορές
Ασφυκτικά είναι τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύμφωνα με παράγοντες των διεθνών αγορών μετά τις εκλογές στη Γερμανία αλλά και τα όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για ενδεχόμενη επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στο Reporter.gr στελέχη επενδυτικών οίκων με έντονη δραστηριοποίηση στη χώρα, μόνο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο, ώστε να προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι διαδικασίες διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και της έλευσης επενδύσεων. Μόνο έτσι, όπως αναφέρουν, μπορεί να διαμορφωθούν θετικοί όροι για την οικονομία και κατ΄ επέκταση τις τράπεζες και να αποφευχθούν δυσμενή σενάρια εξελίξεων.

Ουσιαστικά αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών καθιστά επιτακτική την επίσπευση της αξιολόγησης καθώς πλέον στο Βερολίνο η δεξιά στροφή μειώνει τα περιθώρια κινήσεων της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Στο φόντο αυτό επιμένουν ότι η Ελλάδα δε θα πρέπει να αναλωθεί σε στείρες αντιπαραθέσεις με τους θεσμούς αλλά γρήγορα να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να εμπεδωθεί κλίμα αξιοπιστίας. Παράλληλα σημειώνουν ότι η συζήτηση για καθαρή ή μη έξοδο έχει νόημα μόνο αν γίνει γρήγορα η αξιολόγηση. Αυτό, όπως τονίζουν, θα διευκολύνει την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός απαραίτητου «κουμπαρά» για την αποφυγή πιέσεων από τις αγορές.

Πάντως, όπως τονίζουν, ακόμη και καθαρή έξοδος να γίνει το μάτι των αγορών θα είναι πάνω στη χώρα για να καταγράφει την πορεία μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μιλώντας στο Economist o Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) που θα ισχύσει -και για την Ελλάδα- τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ανέφερε ότι «η εποχή που οι χώρες της ευρωζώνης είχαν πλήρη αυτονομία, δεν υπάρχει πια» . Επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε οπαδός της  «καθαρής εξόδου» στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση πάντως είτε η επιλεγεί η  ήπια γραμμή (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση είτε η ενισχυμένη (ECCL), όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση, η εποπτεία είναι δεδομένη.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 27 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.