ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Πρόταση Κομισιόν για σταδιακή εφαρμογή της ασφάλισης καταθέσεων

20:05 - 05 Οκτ 2017 | Οικονομία
Reuters: Πρόταση Κομισιόν για σταδιακή εφαρμογή της ασφάλισης καταθέσεων
Την πιο σταδιακή, από την αρχικά σχεδιαζόμενη, εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την στήριξη της Γερμανίας σε ένα σχέδιο που έχει ως σκοπό να αυξήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει ότι το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, γνωστό ως EDIS, θα μπορούσε αρχικά να προσφέρει μόνο δάνεια για να στηρίξει τους καταθέτες των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Σε μία δεύτερη φάση, το σύστημα θα μπορεί να καλύπτει και απώλειες. Η φάση αυτή θα ξεκινήσει μόνο όταν οι τράπεζες θα έχουν μειώσει επαρκώς τα επίπεδα των επισφαλών δανείων τους, τα οποία παραμένουν ακόμη σε πολύ υψηλά σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, παρότι μειώνονται.

Η Γερμανία, όπως υπενθυμίζει το Reuters, εδώ και καιρό είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο σχέδιο, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να κληθούν οι γερμανικές τράπεζες να καλύψουν τις απώλειες καταθέσεων εξαιτίας της κατάρρευσης τραπεζών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.