ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O "αγώνας δρόμου" για την τρίτη αξιολόγηση

10:30 - 07 Οκτ 2017 | Οικονομία
O "αγώνας δρόμου" για την τρίτη αξιολόγηση
Άλλη μια αξιολόγηση, μακράς διαρκείας, φαίνεται να περιμένουν κυβέρνηση και θεσμοί παρά το γεγονός πως όλοι κάνουν λόγο για αξιολόγηση γρήγορων ταχυτήτων.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πολλά ανώτατα στελέχη των θεσμών, όπως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις,  ο πρόεδρος του ΕWG, Τόμας Βίζερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσλεμπλούμ συχνά αναφέρουν πως θα ήταν «ιδανικό» οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Πλέον, ενστερνίζονται ατύπως αυτή την “πορεία πλεύσης” με αποτέλεσμα να υπάρξει αναβολή της επιστροφής των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα .

Ενώ τον Σεπτέμβριο θεωρούνταν βέβαιο ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινούν την Τρίτη 10 του μήνα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, τώρα η ημερομηνία μεταφέρεται προς το τέλος του μήνα ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο σχεδιασμός προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση ενός αγώνα δρόμου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν περαιτέρω «κακοτοπιές».

Χθες, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από την Θεσσαλονίκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως η τρίτη αξιολόγηση θα τελειώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου, ώστε να έρθει και το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, διαμηνύοντας πως «Όλοι θέλουν την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Είναι αλήθεια πως πολλά από τα κρίσιμα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τρίτης, παρουσιάζουν καμία έως ελάχιστη πρόοδο.

  • Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που θα κάνει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας, είναι μια δέσμευση που δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί .

  • Η προετοιμασία σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση τεσσάρων βασικών κοινωνικών επιδομάτων (οικογενειακά αναπηρικά στέγασης και σίτισης) δεν έχει προχωρήσει.

  • Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, ώστε να προκύψει η προσωπική διαφορά η οποία θα περικοπεί το 2019 κινείται σε ποσοστό οριακά πάνω από το μηδέν.

  • Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αντιμετωπίζει τα ίδια γραφειοκρατικά προβλήματα, με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις να αγγίζουν τις 300.000.

  • Ώρα μηδέν και για την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο δημόσιο με τον τομέας των αποκρατικοποιήσεων να βρ'ισκεται σε βαθύ τέλμα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το δημοσιονομικό με την υστέρηση των εσόδων και παρόλα αυτά, και η διατήρηση των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με εξήγηση τη ραγδαία βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΟΚΑ .

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 07 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.