ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπακογιάννη: Η ελληνική οικονομία σε παγίδα χαμηλής ανάπτυξης

14:31 - 11 Οκτ 2017 | Οικονομία
Μπακογιάννη: Η ελληνική οικονομία σε παγίδα χαμηλής ανάπτυξης
Σχολιάζοντας την έκθεση του ΝΝΤ για την παγκόσμια οικονομία η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διαπιστώνει πως η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης και αποτελεί ουραγός των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Αναλυτικότερα δηλώνει ότι:

«Η χθεσινή ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης του Δ.Ν.Τ. για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook 2017) δυστυχώς επιβεβαιώνει την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων. Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του Α.Ε.Π.) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του Α.Ε.Π.).

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, όπως η ελληνική, ανακάμπτουν σημειώνοντας πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,1% το 2017 και η Πορτογαλία 2,75%, στο σύνολο της περιόδου 2015 - 2018.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης. Αποτελεί τη μεγαλύτερη “αρνητική έκπληξη” της έκθεσης του Δ.Ν.Τ. ανάμεσα στα αναπτυγμένα Κράτη, καθώς την περίοδο 2015 - 2018 καταγράφει απόκλιση των αρχικών προβλέψεων της τάξης του -1,5%. Ακόμη χειρότερα, αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως καταδεικνύεται από τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πραγματικό και το δυνητικό Α.Ε.Π. (output gap).

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την οριστική ανάταξη της οικονομίας, ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές της πολύχρονης ύφεσης, να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, παραμένοντας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η σημερινή φθίνουσα στασιμότητα είναι καταστροφική. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.