ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τόμσεν: Δεν ζητάμε περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

17:45 - 13 Οκτ 2017 | Οικονομία
Τόμσεν: Δεν ζητάμε περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα
«Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί» τόνισε την Παρασκευή ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.

«Έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα που θεωρούμε καλό, χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα», διευκρίνισε ο Διευθυντής του ΔΝΤ.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος, ευελπιστεί ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα, «ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Ο κ. Τόμσεν παραδέχτηκε ότι οι μισθοί στην χώρα είναι μικροί και τόνισε ότι το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν θέσεις που θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές.

Ερωτηθείς για τις τράπεζες, εστίασε στο υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων (NPLs), ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη λύση της ΕΚΤ να διενεργηθούν stress tests, τα οποία μπορεί να πετύχουν τον σκοπό χωρίς να γίνει πλήρες AQR.

Σχετικά με την Ευρωζώνη, ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι «σε γενικές γραμμές, πηγαίνει καλά, καθώς όλες οι χώρες αναπτύσσονται».

«Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι να εκμεταλλευτούν την εύρωστη οικονομική ανάκαμψη για να λάβουν μέτρα που είναι πολιτικά δύσκολα», είπε. «Έχει φτάσει η ώρα για τις αρχές των χωρών που χρειάζεται να χτίσουν δημοσιονομικό χώρο, να το κάνουν. Έχει φτάσει η ώρα για τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών όπου οι τράπεζες χρειάζεται να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους να αρχίσουν να το κάνουν. Και έχει έρθει η ώρα για τις χώρες που χρειάζεται να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα να αρχίσουν να το κάνουν. Αν όχι τώρα, πότε», διερωτήθηκε.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 14 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.