ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσμοί για αναβάθμιση F-16: Θα δούμε...

11:37 - 19 Οκτ 2017 | Οικονομία
Θεσμοί για αναβάθμιση F-16: Θα δούμε...
Ανενημέρωτους φαίνεται πως βρήκε τους δανειστές η συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F- 16, ύψους 2,4 δισ, που επικύρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, την Πέμπτη, σημείωνε: «Αναμένουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών θα είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής».

Η ίδια πηγέ συμπλήρωνε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα προβούν στις απαραίτητες εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών, για να επαληθεύσουν εάν οι δεσμεύσεις τηρούνται.

Αλλωστε, πηγή με γνώση του θέματος, έλεγε στην «Κ» ότι «οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν όταν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την συμφωνία».

Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, ξεκαθαρίζουν.

Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να παρουσιαστούν στους εκπρόσωπους των θεσμών, καθώς στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα και οι δανειστές στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.

Τι απαντά το Μαξίμου

Από την κυβέρνηση, πάντως, επισημαίνεται ότι η συμφωνία Αθηνών - Ουάσινγκτον για την αναβάθμιση των F-16 θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
«Η συμφωνία θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ουσιαστικά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:37 - 19 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.