ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan και Citi ποντάρουν σε... «dirty exit»

17:10 - 19 Οκτ 2017 | Οικονομία
JP Morgan και Citi ποντάρουν σε... «dirty exit»
Η "καθαρή έξοδος" της Ελλάδας από το πρόγραμμα είναι ένα υπαρκτό σενάριο, αλλά όχι εξαιρετικά πιθανό, εκτιμούν σε αναλύσεις τους η JP Morgan και η Citi. Οι αναλυτές τους θεωρούν πως βρισκόματε μπροστά σε ένα "dirty exit", με την Ελλάδα να παραμένει υπό αυστηρή επιτήρηση και με προληπτική πιστωτική γραμμή, ακόμα και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ο οίκος JP Morgan περιγράφει συγκεκριμένα τρία σενάρια για το ελληνικό ζήτημα και την κατάληξή του. Το καλό, το «οk» και το κακό. 
Το «ok» σενάριο θεωρείται και το πιθανό, με πιθανότητες 60%. Σύμφωνα με αυτό η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή». Θα υπάρξει στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και έλεγχος από τους δανειστές στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.

Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει "καθαρή έξοδος" και συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Για να συμβεί θα πρέπει η αξιολόγηση να τρέξει πολύ γρήγορα και να υπάρξει ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον.

Τέλος ο οίκος μιλά και για ένα τρίτο σενάριο με 10% πιθανότητες. Το«κακό» σενάριο, που περιλαμβάνει υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα και διαφωνίες μεταξύ των εταίρων. Αποτυχία ελάφρυνσης του χρέους, με την Ελλάδα να καταλήγει σε τέταρτο μνημόνιο.

Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις της Citi που θεωρεί ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία της είναι αδύνατο να πιαστούν.

Εκτιμά και αυτή πως η αξιολόγηση θα κλείσει με μικρή καθυστέρηση και θεωρεί βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα είναι απόλυτα έτοιμη τον Αύγουστο για "καθαρή έξοδο".

Παραμένει αβέβαιο το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της χωρίς την επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση μετά τον Αύγουστο του 2018 σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:19 - 19 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.