ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο ο στόχος πλεονάσματος για το 2018

12:27 - 20 Οκτ 2017 | Οικονομία
Στο μικροσκόπιο ο στόχος πλεονάσματος για το 2018
«Θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018, σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός» σημειώνει στέλεχος των Βρυξελλών λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν την Δευτέρα στο ξενοδοχείο Hilton, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). «Στο μάτι» ουσιαστικά των θεσμών μπαίνουν οι στόχοι για πλεονάσματα το επόμενο έτος.

Το ΔΝΤ θεωρεί εφικτό πλεόνασμα 2,2%  αλλά δεν θέτει θέμα νέων μέτρων σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που οι άλλοι θεσμοί έχουν αποδεχτεί μαζί με την Αθήνα πλεόνασμα 3,5%.

Πάντως για το 2017, τόσο το ΔΝΤ, όσο και οι Ευρωπαίοι, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Ωστόσο αναμένεται να μελετήσουν την πιθανότητα υπέρβασης του στόχου θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να μοιράσει ένα μεγάλο κοινωνικό μέρισμα, άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όλοι προσπαθούν να στήσουν κλίμα καταλλαγής εν όψει της έναρξης των συζητήσεων. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και να αναχωρήσουν για να επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να σταλούν  στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών από την κυβέρνηση για να υπάρξει πράσινο φως ως το τέλος του μήνα για την εκταμίευση της υποδόσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 20 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.