ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμπνοια κυβέρνησης-θεσμών σε εξωδικαστικό μηχανισμό και συντάξεις χηρείας

19:11 - 26 Οκτ 2017 | Οικονομία
Σύμπνοια κυβέρνησης-θεσμών σε εξωδικαστικό μηχανισμό και συντάξεις χηρείας
Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σχετικά με τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, κατά την διάρκεια των σημερινών επαφών. Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας και των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οικονομικό επιτελείο και δανειστές κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία και σε ό,τι αφορά ζητήματα διοικητικής μεταρρύθμισης και συντάξεων χηρείας.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα των προνοιακών επιδομάτων, με το θέμα που ανακύπτει να αφορά το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Ερωτηθείς κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο για τα κριτήρια υπαγωγής των οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα - έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι' αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους. Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, δηλαδή οι Α.Ε. και ΕΠΕ.

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:24 - 26 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.