ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνικά ομόλογα: Υποχώρηση των αποδόσεων στα επίπεδα του 2009

16:28 - 02 Νοε 2017 | Οικονομία
Ελληνικά ομόλογα: Υποχώρηση των αποδόσεων στα επίπεδα του 2009
Στα επίπεδα του 2009 υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν σε επίπεδα καλύτερα από εκείνα λίγο πριν τη σημαντική αποκλιμάκωση των spreads που υπήρχε πριν τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,4%.

Η επίδοση των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνα με τους αναλυτές απόρροια του swap του strip των 20 ομολόγων του PSI στο οποίο είναι ιδιαίτερα πιθανό να προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ, ίσως και εντός του μήνα. Αυτό δημιουργεί ένα έφορο έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Η βελτίωση που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το οποίο όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο αναπτληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επιθυμεί να δημιουργήσει ένα "κεφαλαιακό απόθεμμα" από 12 εως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αυγουστο του 2018.

Για το σχηματισμό του αποθεμματικού ποσού το τρέχον πρόγραμμα έχει προβλέψει την καταβολή ενός ποσού 9 δισ. ευρώ, συνεπώς τα υπόλοιπα το Δημόσιο θα πρέπει να τα δανειστεί από τις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη με την έξοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που άντλησε (τα υπόλοιπα 1,6 δισ. ευρώ είχαν καλυφθεί με την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων).

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:36 - 02 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.