ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Alpha Bank: Τρία «κλειδιά» για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας

10:35 - 04 Νοε 2017 | Οικονομία
Alpha Bank: Τρία «κλειδιά» για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας
Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να υποχωρεί απασχόλησε την Alpha Bank, η οποία αναλύει τους λόγους που αυτό συνέβη και προτείνει λύσεις που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό.

Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με την οποία η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να υποχωρεί απασχόλησε την Alpha Bank, η οποία αναλύει τους λόγους που αυτό συνέβη και προτείνει λύσεις που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό.

Όπως σημειώνει η τράπεζα στη σχετική ανάλυσή της  η επιδείνωση της θέσεως της χώρας μας το 2017 σε σχέση με το 2016 συνδέεται με την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και τη συνεχιζόμενη αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβαρύνσεως ως ποσοστό των κερδών (μετά την συμπερίληψη του εταιρικού φόρου, των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, των φόρων στην ακίνητη και κινητή περιουσία, των μερισμάτων και κεφαλαιακών κερδών, των φόρων μεταβίβασης και συναλλαγών) στο 51,7% το 2017, από 50,7% το 2016 και 49,9% το 2014. 

Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν η καταχώριση της ακίνητης περιουσίας, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και οι δυσχέρειες στην πτωχευτική διαδικασία.

Η τράπεζα, ωστόσο, θεωρεί πως η ελληνική οικονομία έχει και θετικές πτυχές, που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Εκτιμά πως με προσεκτικές κινήσεις, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, που θεωρούνται κομβικές στο δρόμο προς την ανάπτυξη.

Η δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, ωστόσο, υπάρχουν κάποια «κλειδιά», που θα πρέπει να υπάρξουν ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Ποια είναι, λοιπόν, τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και θα λειτουργήσουν προς όφελος της επενδυτικής δραστηριότητας και της δημιουργίας θέσεων πλήρους απασχολήσεως;

Σύμφωνα με την Alpha Bank, τα κυριότερα χαρακτηριστικά συνοψίζονται στα εξής: 

Πρώτον, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα ώστε να τονωθούν οι συνθήκες ρευστότητας. Η μείωσή τους κατά €1,5 δισ. τον Σεπτέμβριο είναι θετική εξέλιξη. Οι συνολικές υπολειπόμενες οφειλές προσεγγίζουν πλέον τα €4,5 δισ. και η αποπληρωμή τους θα πρέπει να επιταχυνθεί στους επόμενους μήνες απορροφώντας σημαντικό μέρος της προβλεπόμενης υπερβάσεως του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δεύτερον, η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που επιφέρει ισχυρότερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από άλλες δαπάνες στην οικονομία. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2017, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνεχίζουν να υπολείπονται σημαντικά έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το διάστημα αυτό (κατά €722 εκατ.), αλλά και σε σχέση με το εννεάμηνο του 2016 (κατά €904 εκατ.). 

Τρίτον, η χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους κρίνεται κρίσιμη για την ενεργοποίηση των επενδύσεων σε έργα υποδομών, ανάπτυξης και καινοτομίας. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που αναμένεται να απορροφηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη εκτιμάται σε €5,2 δισ. και για επιχειρησιακά προγράμματα ανταγωνιστικότητας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε €4,7 δισ., ενώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 ανέρχονταν σε €13,6 δισ. και €2,1 δισ. αντίστοιχα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.