ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εβδομήντα προαπαιτούμενα ώς τις 4 Δεκεμβρίου

09:59 - 27 Νοε 2017 | Οικονομία
Εβδομήντα προαπαιτούμενα ώς τις 4 Δεκεμβρίου
Εβδομήντα προαπαιτούμενα απομένουν, για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος μοιάζει ασφυκτικός και ο αριθμός των προαπαιτούμενων μεγάλος, ωστόσο, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, τόσο οι έλληνες αξιωματούχοι όσο και οι δανειστές γνωρίζουν ότι οι δύσκολες εκκρεμότητες είναι συγκεκριμένες.

Από τη στιγμή που έκλεισε η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, τα σημαντικά μέτωπα που απομένουν είναι τα εξής: Ελληνικό, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κοινωνικά επιδόματα και ενεργειακά.

Όπως σημειώει η εφημερίδα, στην υπόθεση του Ελληνικού όλα εξαρτώνται από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που περιμένει η κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η τελική επιφάνεια δόμησης και τα ύψη των κτηρίων.

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι επικεφαλής των θεσμών θέλουν να δουν αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας ημέρα συζητήσεων στην Αθήνα, ενώ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δεχθούν καμία αναβολή στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς συνδέουν με τους πλειστηριασμούς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα.

Αυτό που θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά είναι η αναβολή του market test για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, η παράταση ζωής των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, αλλά και η μείωση των ποσοτήτων λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ισχύος που θα πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτους μέσω των δημοπρασιών.

Αν όλα πάνε καλά, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα είναι έτοιμο το κείμενο τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement).

Στη συνέχεια, μέσα στον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί -μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018- ένας ακόμη μνημονιακός νόμος, ώστε στο Eurogroup του Ιανουαρίου να συνταχθεί το αναθεωρημένο μνημόνιο και το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 27 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.