ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεζονέτες και υποδομές ενέργειας καταλύτες στο κλείσιμο της αξιολόγησης

11:32 - 29 Νοε 2017 | Οικονομία
Μεζονέτες και υποδομές ενέργειας καταλύτες στο κλείσιμο της αξιολόγησης
Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η πορεία της αξιολόγησης και των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση των θεσμών και της κυβέρνησης σήμερα.

 Στο μεταξύ ήδη από χτες τα τεχνικά κλιμάκια είχαν κάνει τη σχετική προετοιμασία για τις σημερινές διαπραγματεύσεις, ενώ η Ελληνική πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχει κλείσει τα θέματα, ειδικά στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων και των πλειστηριασμών.

Ενδεικτικό είναι ότι χτες έκλεισε και τυπικά η πώληση ως τον Ιούνιο  των δύο λιγνιτικών μονάδες στη Μεγαλόπολη και στη Μελίτη Φλώρινας καθώς και η παραχώρηση άδειας για μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ στην περιοχή μαζί με τα γειτονικά ορυχεία.

Παράλληλα οι θεσμοί εξετάζουν τα χρονοδιαγράμματα και την πορεία των άλλων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων όπως π.χ. του ΔΕΣΦΑ όπου αναμένεται με πρωτοβουλία των υποψηφίων αγοραστών να υπάρξει μικτή παράταση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Ειδικά οι υποδομές ενέργειας είναι στο μάτι των θεσμών καθώς φαίνεται ότι έχει τεθεί επί τάπητος και η ενδεχόμενη πώληση του ποσοστού του δημοσίου στα ΕΛΠΑ αλλά και η ΔΕΠΑ, που, πέρα από τον αυξημένο ρόλο της λόγων διεύρυνσης της αγοράς φυσικού αερίου, έχει κι ένα γερό ταμείο που φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.  Μαζί με το ΔΕΣΦΑ που έχει άλλα 270 εκατομμύρια διαθέσιμα ο κουμπαράς της ενέργειας φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο άλλο μέτωπο των πλειστηριασμών η κυβέρνηση σπεύδει να επιταχύνει τις διαδικασίες ειδικά με τα ακριβά ακίνητα. Σήμερα έγινε η αρχή με μεζονέτα στην Κηφισιά με τιμή εκκίνησης τα 700 χιλιάδες ευρώ. Ο στόχος πάντως είναι οι πλειστηριασμοί να φτάσουν τις 700 μηνιαίως για πρώτες κατοικίες. Μένει πάντως να φανεί αν αυτές οι διαδικασίες την επόμενη χρονιά θα αφορούν κατοικίες με αντικειμενική αξία και πολύ κάτω από τις 300.000.

Το μεγάλο αγκάθι που απαιτεί και νομοθέτηση και αφορά τα εργασιακά φαίνεται να μην υφίσταται πλέον καθώς η Ελληνική πλευρά δηλώνει ότι έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστικά "προνόμια") ενώ μένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός – περικοπή (18-22%) αλλά και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.  Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.