ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε το «Ανοικτό Φόρουμ 07» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ

22:17 - 29 Μαρ 2007 | Οικονομία
Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το «Ανοικτό Φόρουμ 07» με θέμα: «50 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ελλάδα στην Ευρώπη, η Ευρώπη στον Κόσμο», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός ανοικτού, δημόσιου διαλόγου.

Το «Ανοικτό Φόρουμ 07», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του ΣΕΒ για συμμετοχή στα σημαντικότερα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, είναι το τρίτο κατά σειρά, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία τουΣυνδέσμου, περιλάμβανε δε μια σειρά από ευρύτερες δράσεις, όπως:

  • Ανοικτό διάλογο με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης (e-forum) στην ιστοσελίδα: www.anoiktoforum.gr,
  • Διαγωνισμό Δημιουργιών με Πολυμέσα (Multimedia), με θέμα: «Ευρώπη: Project Future», ο οποίος απευθύνθηκεσε μαθητές, φοιτητές, νέους και γενικότερα ανθρώπους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.
  • Την πραγματοποίηση, την 1η ημέρα εργασιών του Φόρουμ (Τετάρτη 28.3.2007), παράλληλων συνεδριάσεων δύο «Ομάδων Εργασίας», όπου με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων ως συζητητών και ευρύτερου κοινού, συζητήθηκαν τα θέματα: «Η Ελλάδα στην Ευρώπη» και «Η Ευρώπη στον Κόσμο».
  • Τις εργασίες της Ολομέλειας του Φόρουμ, την 2η ημέρα (Πέμπτη 29.3.2007), όπου μίλησαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα. Margot Wallstrom, ο Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Οι εργασίες της Ολομέλειας συνεχίσθηκαν με την παρουσίαση και τον σχολιασμό από πάνελ δημοσιογράφωντων αποτελεσμάτων της «Πανελλαδικής Έρευνας Κοινού του Ανοικτού Φόρουμ 07 για την Ε.Ε.», την παρουσίαση - συζήτηση των συμπερασμάτων των Ομάδων Εργασίας της προηγούμενης ημέρας, και την Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή συνομιλητών-πολιτών από 5 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή Επαίνων του Διαγωνισμού Πολυμέσων «ΕΥΡΩΠΗ: PROJECT EUROPE», που διοργανώθηκε με σκοπό την ευρύτερη συμμετοχή των νέων μας στην προσπάθεια ανίχνευσης της μελλοντικής εικόνας της Ευρώπης.

Συμπεράσματα από τις Συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας

Παρουσιάζοντας, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Φόρουμ, τα συμπεράσματα της «Ομάδας Εργασίας Ι: Η Ελλάδα στην Ευρώπη»,που συνεδρίασε χθες (Τετάρτη, 28.3.2007) και στην οποία τις βασικές εισηγήσεις έκαναν ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Ευρωβουλευτής της ΝΔ και ο κ. Αχιλλέας Μητσός, πρ. Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε, ο συντονιστής της ομάδας-δημοσιογράφος κ. Φοίβος Καρζής επισήμανε τα εξής:

«Κατά γενική εκτίμηση, η συμμετοχή στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ είναι ο κεντρικός παράγοντας που διαμορφώνει την Ελλάδα σήμερα και την καθημερινότητα των πολιτών. Αν και οι περισσότεροι, λόγω ελλείμματος ενημέρωσης, την εισπράττουν κυρίως με τη μορφή των οικονομικών εισροών/επιδοτήσεων, η Ε.Ε. άλλαξε τη θεσμική εικόνα της χώρας. Η Ευρώπη είναι μια «ήπια υπερδύναμη» και ο ήπιος χαρακτήρας της παραπέμπει σε ευκαιρίας της Ελλάδας μέσα σε αυτήν. Στόχος είναι να παίξει η Ελλάδα στην «πρώτη εθνική» της Ευρώπης. Διαμορφώθηκε μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα, αλλά η Ευρώπη αλλάζει συνεχώς και απαιτεί συνεχή προσαρμογή. Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός και κυρίως στη δημόσια διοίκηση αποτελεί κεντρικό αίτημα. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν προσφέρεται πια ως εξωτερικός καταλύτης για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, όπως το ασφαλιστικό και η Παιδεία. Το μέλλον θα έχει περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερες επιδοτήσεις. Θα αργήσει η οικονομική σύγκλιση, ενώ υπάρχουν εντονότατες αντιστάσεις από τμήματα της κοινωνίας. Πάντως, η επίδραση της Ευρώπης και η επιβολή πλαισίου από τα έξω έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της, και τώρα χρειάζεται να λειτουργήσουν και οι εθνικοί θεσμοί, να δοθεί δηλαδή «χώρος αναπνοής» και για την εθνική πολιτική μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης».

Τα συμπεράσματα της «Ομάδας Εργασίας ΙΙ: Η Ευρώπη στον κόσμο», που συνεδρίασε και αυτή χθες (Τετάρτη, 28.3.2007) και στην οποία τις βασικές εισηγήσεις έκανανο κ. Πάνος Μπεγλίτης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Διευθυντής του Γραφείου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ανέλαβε να παρουσιάσει ο συντονιστής της ομάδας δικηγόρος-δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγια

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.