ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις: Τα top - picks των Αμερικανών στην Ελλάδα

16:11 - 30 Μαρ 2007 | Οικονομία
Ο κλάδος της ενέργειας, οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και ο χώρος του real estate, αποτελούν μεταξύ άλλων τους κυριότερους τομείς που προσελκύουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών investment circles για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη του που έδωσε χθες στην Ουάσιγκτον παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Προσπάθεια, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, θα συνεχιστεί προκειμένου τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η ελληνική οικονομία να «διαδοθούν» και σε άλλες διεθνείς αγορές όπως είναι η Ρωσία και η Βραζιλία αλλά και οπουδήποτε αλλού εδρεύουν εύρωστες χρηματαγορές.

Να σημειωθεί ότι ήδη η ελληνική οικονομία έχει κάνει προσπάθειες για να φανεί πιο «φιλική» για επενδύσεις σε αντίστοιχα roadshowπου διοργανώθηκαν σεΛονδίνο, Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη και Παρίσι αλλά και από τις επιχειρηματικές αποστολές που «εξαπολύθηκαν» σε Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία.

Μεμονωμένα τώρα από την Ουάσιγκτον τα μηνύματα που λαμβάνει ο κ. Αλογοσκούφης από τον εκτεταμένο κύκλο επαφών που πραγματοποίησε και δη με επικεφαλής διεθνών οργανισμών που εδρεύουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, με εκπροσώπους της αμερικανικής Κυβέρνησης αλλά και με εκπροσώπους του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, δείχνουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων στους πέντε παρακάτω τομείς:

  1. Στον κλάδο της ενέργειας.Σύμφωνα με το κ. Αλογοσκούφη από τις επαφές που είχε ο κλάδος της ενέργειας «μαγνητίζει» το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. «Είναι ένας τομέας, όπου η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες τα επόμενα χρόνια και ως ένας δίαυλος - που θα συγκεντρώνει ενεργειακούς πόρους από την Ανατολή και θα τους διοχετεύει στη Δύση - και ως εσωτερική αγορά και ως αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.
  2. Στον τομέας των μεταφορών. «Η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο της στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής, κυρίως στις υπηρεσίες», κατά τον κ. Αλογοσκούφη διότι θα αποτελέσει είναι εκ των πραγμάτων το κύριο διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Έχει τα δύο σημαντικότερα λιμάνια στην περιοχή – στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη – και θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη υπηρεσιών που σχετίζονται με το διαμετακομιστικό εμπόριο.
  3. Στο Τουρισμό
  1. Στον χώρο του real estate.
  1. Στις τηλεπικοινωνίες.

Πρόκειται για τομείς, οι οποίοι μπορούν να στρώσουν…το χαλί για επενδύσεις, να παράσχουν «οξυγόνο» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και να λύσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με προβλήματα λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του ΟΤΕ όπου η κυβέρνηση αναζητεί διακαώς έναν διεθνούς κύρους στρατηγικό επενδυτή.

Οι συναντήσεις του κ. Αλογοσκούφη στην Ουάσιγκτον

Ο κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομίας ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον με συναντήσεις με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα:

1. Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΝΤ κ. Rodrigo de Rato συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΔΝΤ για τον καλύτερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών μεταξύ των διαφόρων περιοχών του κόσμου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο για το πώς οι διάφορες περιοχές του κόσμου συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

2. Με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Wolfowitz η συνάντηση επικεντρώθηκε την παγκόσμια οικονομία, αλλά και σε θέματα της φτώχειας και της αντιμετώπισης των προβλημάτων των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, κυρίως των πιο φτωχών χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

3. Με τον Πρόεδρο της FED, τον κ. Bernanke, ο κ. Αλογοσκούφης συζήτησε για την πορεία της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, εξήρε τη συμβολή της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία, του ανέφερα για τις συζητήσεις που κάνουμε στο Eurogroup και στο Ecofin και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών προβλημάτων στην Ευρώπη.

4. Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Kimmitt, όπου κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Οικονομίας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.