ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καυτή κυβερνητική ατζέντα Ιανουαρίου με ομόλογα, προαπαιτούμενα και διαφθορά

12:54 - 08 Ιαν 2018 | Οικονομία
Καυτή κυβερνητική ατζέντα Ιανουαρίου με ομόλογα, προαπαιτούμενα και διαφθορά
Μετά την εορταστική ραστώνη έρχεται ένας αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση καθώς τα μέτωπα είναι πολλαπλά και σηματοδοτούν την πολιτική της πορεία εν όψει και του τέλους του προγράμματος σταθεροποίησης.

Στο φόντο αυτό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε το στίγμα των επόμενων μηνών. Αφού αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα, όπως ανέφερε, της κυβέρνησης έκανε λόγο για την ανάγκη επιτάχυνσης των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. «Να κάνουμε σαφές τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό. Αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση μιας κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που εκπροσωπούμε» ανέφερε και τόνισε τη σημασία ενός  νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Επιπλέον ανέδειξε ως κεντρικό ζήτημα την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς ακόμη κι αν ακουμπούν πολιτικά πρόσωπα.

Η διαφθορά ως πολιτικό αντίβαρο

Είναι προφανές ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει επικοινωνιακά και πολιτικά αντίβαρα καθώς υπάρχουν δύσκολα μέτωπα στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες των δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της μια ολόκληρη περίοδο ύφεσης και απαισιοδοξίας, και μεταβαίνει σε μια νέα κατάσταση με στέρεες βάσεις και θετική προοπτική».  Αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, ο κ. Λιάκος υπογραμμίζει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, «έχουμε υπερβεί τα εμπόδια και κινούμαστε συντονισμένα και εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup», όμως «πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα χρονοδιαγράμματα της τελευταίας αξιολόγησης», ενώ μετά το μήνα-ορόσημο (Αύγουστος) «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις πρακτικές του χρεοκοπημένου παρελθόντος».

Δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές

Εφόσον η κυβέρνηση κλείσει άμεσα την αξιολόγηση θα μπορεί με περισσότερη άνεση να στηρίξει την προσπάθεια της να πείσει τους διεθνείς οίκους να αναβαθμίσουν την Ελληνική οικονομία αλλά και στην έκδοση νέων ομολόγων. Για να γίνουν όλα τούτα βέβαια θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο Δημόσιο, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, την αναμόρφωση των επιδομάτων τέκνων, την αλλαγή στο καθεστώς των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και την αλλαγή στην κατάταξη αποζημίωσης σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης.

Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η θετική γνωμοδότηση από το Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου και κυρίως της 22ας Ιανουαρίου ανοίγει το δρόμο για την τελική αξιολόγηση αλλά και τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Αυτές είναι κομβικές καθώς η κυβέρνηση αναζητεί να διασφαλίσει ρευστότητα από τις αγορές με ένα 7ετές ομόλογο κοντά στα 3 δισεκ. που μαζί με τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης  θα μπορούν να συνθέσουν ένα κουμπαρά 8 δισεκ. Βέβαια για να καταλήξει ο ESM στην καταβολή δόσεων θα πρέπει να έχει πειστεί το Eurogroup ότι είτε έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες είτε είναι σε δρόμο υλοποίησης.

Μέσα στον Ιανουάριο πάντως αναμένονται οι όροι για τα stress tests των τραπεζών ενώ στις 19/1 αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s. Μένει βέβαια να φανεί αν η αναβάθμιση θα αφορά μία κλίμακα (δηλαδή σε Β) ή δύο κλίμακες (δηλαδή σε Β+).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.