ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει επιτροπεία μετά το πρόγραμμα

19:22 - 27 Ιαν 2018 | Οικονομία
Μοσκοβισί: Θα υπάρξει επιτροπεία μετά το πρόγραμμα
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε άρθρο του στα Νέα περιγράφει την «επόμενη μέρα» της Ελλάδας, χωρίς μνημόνια, αλλά με αυστηρή επιτροπεία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρει πως η Ελλάδα μετά από θυσίες του λαού της και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

Σημειώνει βέβαια πως το ζήτημα του χρέους παραμένει πρόβλημα, "το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά".  

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτηρίζει "άριστη" την συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για την τρίτη αξιολόγηση και θεωρεί ότι θα τελειώσει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελική αξιολόγηση.

Περιγράφει δε τις εξελίξεις: "Το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας".   Συμπληρώνει ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι μετά το πέρας του προγράμματος, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. "Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα", συμπληρώνει.

Και κλείνει αναφέροντας: "Ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια – και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα".       

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.