ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν και Αθήνα «ζυμώνουν» μεσοπρόθεσμο και νέα αξιολόγηση

10:44 - 05 Φεβ 2018 | Οικονομία
Κομισιόν και Αθήνα «ζυμώνουν» μεσοπρόθεσμο και νέα αξιολόγηση
Εβδομάδα «υψηλών» επισκέψεων είναι αυτή που ξεκινάει για την Αθήνα καθώς ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην ομάδα των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο έρχονται στην Αθήνα.

Η επίσκεψη των δύο αξιωματούχων έρχεται την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να εκδώσει μια νέα σειρά ομολόγων στην προσπάθειά της να «δοκιμάσει» και πάλι τις αγορές. Πιθανόν αύριο, μάλιστα, να γίνει η δοκιμαστική έξοδος, που στόχο έχει τη διαμόρφωση αφενός μιας «καμπύλης χρέους» εν όψει της οριστικής επανόδου στο διεθνή δανεισμό, αλλά και την ταμειακή ενίσχυση της χώρας.

Οι εκπρόσωποι πάντως της Κομισιόν στην παρουσία τους στην Αθήνα πέρα από τις θετικές δηλώσεις που αναμένεται να κάνουν για την πορεία της χώρας αναμένεται να εξετάσουν από κοινού με την Ελληνική πλευρά τα ζητήματα της επόμενης αξιολόγησης αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέους.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το χρέος ήδη έχει φουντώσει η συζήτηση για τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων κατά 10 έως και 15 έτη εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερος των προβλέψεων.  Η  συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για τα μέτρα ελάφρυνσης προβλέπει ότι η επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων θα είναι από 0 έως και 15 έτη. Επίσης, ήδη στο τραπέζι είναι η γαλλική πρόταση που συνδέει το κούρεμα χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις ελληνικές προτάσεις με τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

Στο μέτωπο της αξιολόγησης η πορεία των πλειστηριασμών, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τα δημοσιονομικό ζήτημα είναι στην ατζέντα. Η Ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού αλλά και των σχεδίων της για το μεσοπρόθεσμο που αναμένεται να κατατεθεί το Μάιο.

Ειδικά σε σχέση με τους στόχους πλεονασμάτων η Αθήνα επιδιώκει μια σχετική ελαστικότητα μετά το 2019. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για χαλάρωση της λιτότητας, κάτι που η Κομισιόν το βλέπει θετικά. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από το Βερολίνο, όπου η νέα κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το σχετικό τόνο. Επίσης, από τη συνέπεια της Αθήνας σε ένα χάρτη μεταρρυθμίσεων, όπου η Κομισιόν που είναι και η πιο ελαστική δεν επιθυμεί να υπάρχει «χώρος» για πισωγυρίσματα και αστερίσκους, που θα παραπέμψουν σε εικόνες από το παρελθόν. Έτσι, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντέκλαν Κοστέλο σε σχέση με τη μεταμνημονιακή σχέση Αθήνας – Θεσμών είχε προϊδεάσει για μια στενή εποπτεία, ώστε κάθε ιδέα αναίρεσης δεσμεύσεων να αποκλειστεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 05 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.