ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒΕ: Προτεραιότητα η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου

19:20 - 07 Φεβ 2018 | Οικονομία
ΣΕΒΕ: Προτεραιότητα η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου
Οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2017 ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές γεμίζοντας αισιοδοξία την εξωστρεφή κοινότητα της χώρας, καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ, αυτές ανήλθαν στο ποσό των 28,8 δις. ευρώ, ξεπερνώντας την εξαγωγική επίδοση τόσο του 2014 όπου οι εξαγωγές ανήλθαν σε 27,1 δις. ευρώ, όσο και του 2012 όπου αυτές ανήλθαν σε 27,6 δις. ευρώ. Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη συνοδεύτηκε από ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας.

Ο ΣΕΒΕ ακόμα προσθέτει στην ανακοίνωσή του "Όπως παρουσιάζουν τα προσωρινά στοιχεία οι εισαγωγές της χώρας σημείωσαν επίσης ρεκόρ, καθώς σε αξία ανήλθαν στο ποσό των 50,3 δις. ευρώ διαγράφοντας αύξηση 13,7% σε ετήσια βάση. Γίνεται έτσι αντιληπτό το σημαντικότερο πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών, η χαμηλή προστιθέμενη αξία, η οποία  δημιουργεί σημαντικό μειονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Για να υιοθετήσουμε ένα στρατηγικό πλάνο οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να βελτιώσουμε το εμπορικό μας ισοζύγιο, μέσω αύξησης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών από προϊόντα που παράγονται εγχώρια.

Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας αντιλαμβάνεται πλέον την αξία της διεθνούς δραστηριοποίησης και των ωφελειών που προκύπτουν από αυτή, όπως αποδεικνύεται από τη σημαντική αύξηση των εξαγωγικών μας επιδόσεων. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε ένα εξαγωγικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται στην παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αποτελέσει αρωγό στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη".

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 07 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.