ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Αγωνία για την έγκριση της δόσης

20:12 - 19 Φεβ 2018 | Οικονομία
Eurogroup: Αγωνία για την έγκριση της δόσης
«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Επίσης, προσέθεταν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξει ενημέρωση «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει».

Όσον αφορά τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τα χαρακτήριζαν ως «τεχνικής φύσης» και σημείωναν ότι κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους -και τυπικά- μέσα στο προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Bloomberg: Το Eurogroup δεν θα δώσει έγκριση για τη δόση στην Ελλάδα

Δεν θα πάρει σήμερα από το Eurogroup η Ελλάδα την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με report που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί είναι το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ εκπληρώθηκε την Παρασκευή το τρίτο προαπαιτούμενο που εκκρεμούσε και αφορούσε την πώληση του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Ανώνυμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg υπογράμμιζαν πως δεν αναμένουν απόφαση σήμερα, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει πριν τις 26 Φεβρουαρίου και την επίσκεψη στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών για την έναρξη της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Tην ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να μην δοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και λόγω των καθυστερήσεων προγραμματισμού της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει «πράσινο φως» στην εκταμίευση. Την Ελλάδα στο Eurogroup ΄που ξεκινά σήμερα στις 16.00 θα εκπροσωπήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση

Εκτός από το θέμα της Ελλάδας, το Εurogroup θα επιλέξει μεταξύ δύο υποψηφιοτήτων, του Ισπανού Λουίς Ντε Γκίντος και του Ιρλανδού Φίλιπ Λέιν, τον νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης το μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπου η Κομισιόν προτείνει να ενσωματωθεί στους μηχανισμούς της ΕΕ, πρόταση που δεν βρίσκει προς το παρόν σύμφωνες κάποιες χώρες, οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν το διακυβερνητικό χαρακτήρα.

Αργά το απόγευμα θα γίνει μια δεύτερη συνεδρίαση στην οποία εκτός από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, θα λάβουν μέρος και οι ομόλογοί τους των χωρών που δεν μετέχουν στο ευρώ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την Τραπεζική Ένωση. Την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης μέχρι τον Ιούνιο έχουν ζητήσει από το Εurogroup οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.