ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Χτύπημα στην πλάτη” από το Eurogroup, αλλά χωρίς εκταμίευση δόσης

09:22 - 20 Φεβ 2018 | Οικονομία
“Χτύπημα στην πλάτη” από το Eurogroup, αλλά χωρίς εκταμίευση δόσης
Πέραν του ότι η έκβαση στο χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε όλα τα σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να μην παίρνει την πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης, μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το θερμό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτικότερα στο Eurogroup αποφασίστηκε να μην εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα αποφασίστηκε να δοθεί διορία δύο εβδομάδων -μέχρι το ερχόμενο Euroworking Group ώστε να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Έντονη διαφωνία Τσακαλώτου-Ντράγκι στο Eurogroup

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινή σύσκεψης του Eurogroup σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Έλληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τα δύο ανοιχτά θέματα του ελληνικού ζητήματος.

Συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Συγχαρητήρια Ευρωπαίων αξιωματούχων και των ΥΠΟΙΚ για την πρόοδο της Ελλάδας

Με πολύ ενθαρρυντικά λόγια μίλησαν εχθές προσερχόμενοι κατά την σύσκεψη του Eurogroup , τόσο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Πρόεδρος Μάριο Σεντένο, αφού τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει "εξαιρετική δουλειά" στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε ότι "πέρασαν 8 έτη και κοιτάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και αυτό είναι εξαιρετικά νέα".

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως  "δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους ".

Tέλος ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί και διαμήνυσε ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, σημειώνοντας όμως ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 20 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.