ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 12 έργα φυσικού αερίου που "κληρονομεί" ο ΔΕΣΦΑ

15:23 - 04 Απρ 2007 | Οικονομία
Mε μια επενδυτική παρακαταθήκη 12 έργων φυσικού αερίου συνολικού προϋπολογισμού 977 εκατ. ευρώ ξεκινά ο νέος φορέας που δημιουργήθηκε με απόσχιση κλάδου από τη ΔΕΠΑ Α.Ε., (ν.3428/2005) για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας με την ευκαιρία της δημοσίευσης του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.) στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον κ. Σιούφα τα έργα που θα διαχειριστεί ο ΔΕΣΦΑ έχουν ως εξής:

1. Το ελληνικό τμήμα του Ελληνοτουρκικού Αγωγού, προϋπολογισμού 74 εκατ. ευρώ, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Ιούλιο του 2007. Με τον αγωγό αυτό σε συνδυασμό με το αντίστοιχο Τουρκικό τμήμα, γίνεται το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του διαδρόμου φυσικού αερίου, Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

2. Η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίουτης Ρεβυθούσας, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2006, και θα έχει ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμότης δυνατότητας αεριοποίησης του σταθμού, δίνοντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στη διαχείριση των εποχιακών αιχμών του Ελληνικού Συστήματος.Με την ολοκλήρωση του έργου, ο σταθμός θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

3. Η μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ), ισχύος 15,5 MW στη Ρεβυθούσα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

4. Η κατασκευή του κλάδου προς Πελοπόννησο με πρώτο σταθμό τηνΚόρινθοπροϋπολογισμού 41,1 εκατ. ευρώ, που θα τροφοδοτήσει τη βιομηχανική ζώνη Κορίνθου αποτελώντας το πρώτο βήμα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Πελοπόννησο.

5.Ο κλάδος προς Αλιβέρι, προϋπολογισμού 46,5 εκατ. ευρώ,με τον οποίο θα τροφοδοτηθεί η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευάσει εκεί η ΔΕΗ Α.Ε., αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας.

6. Ο κλάδος προς Δυτική Θεσσαλία, προϋπολογισμού 24,5 εκατ. ευρώ. Με το έργο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στην ΕΠΑ Θεσσαλίας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης της. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2008.

7.Οι σταθμοί μέτρησης / ρύθμισηςσε μία σειρά αστικών και βιομηχανικών περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας, συνολικού προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ.

8. Το χερσαίο τμήμα του αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας που ξεκινάαπό την Κομοτηνή και φθάνει στις ακτές της Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 650 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», 2007 - 2013 και θα συγχρηματοδοτηθεί, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

9. Η μονάδα συμπίεσης της Νέας Μεσημβρίας, ισχύος 15,4 MW και προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ, που θα δώσει τη δυνατότηταδιαχείρισης μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου προς το νότο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υδραυλική ευστάθεια του συστήματος.

10. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου προϋπολογισμού 8,9 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συστήματος SCADA, τον τηλεχειρισμό και τηλεποπτεία βανών του ΕΣΦΑ καθώς και την ολοκλήρωση της αντικεραυνικής προστασίας των εγκαταστάσεων.

11. Ο αγωγός Μαυρονέρι - Αντίκυρα, προϋπολογισμού 13,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό βρίσκεται ήδη στη φάση κατασκευής και θα έχει ολοκληρωθεί το Μάιο του 2007.

12. Η οπτική ίνα Καρπερής - Διαβατών προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη κατασκευαστεί.

Παράλληλα, η νέα διοίκηση του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΡΑΕ, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα σχεδιάσει και θα προγραμματίσει και νέα έργα επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου, ενώ, ήδη, μελετάται και βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο επεξεργασίας η επέκταση του φυσικού αερίου και στην Κρήτη με βάση τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 500MW που θα κατασκευαστούν στη Κορακιά του Νομού Ηρακλείου.»

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.