ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελέγχους σε όλες τις περαιωμένες δηλώσεις ξεκινά η Εφορία

16:11 - 04 Απρ 2007 | Οικονομία
Με τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τις επιχειρήσεις που περαίωσαν τις ανέλεγκτές χρήσεις των προηγούμενων ετών, πλην όμως, το μετάνιωσαν που εντάχθηκαν στο εν λόγω καθεστώς ή παρέκλιναν σε αρκετέςπεριπτώσεις την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου «καταπιάνονται» οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα με την οποία δίνονται οδηγίες στις Εφορίες να ελέγξουν όλες τις δηλώσεις που έχουν περαιωθεί, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις που παρεκκλίνουν του νόμου και για τις οποίες οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πρόστιμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, υπό φορολογικό έλεγχο μπαίνουν οι εξής περιπτώσεις:

1. Επιχειρήσεις με εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ που ενώ υπέβαλαν σημειώματα περαίωσης του ΦΠΑ δεν μείωσαν ως είχαν υποχρέωση το φόρο εισροών. Αν με την εκκαθαριστική δήλωση προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο και με την υποβολή του σημειώματος περαίωσης το υπόλοιπο αυτό μειώνεται ή μηδενίζεται ή μετατρέπεται σε χρεωστικό, το ποσό της διαφοράς μειώνει αντίστοιχα το φόρο εισροών. Αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν μειώσει αυτό το φόρο εισροών οπότε και θα κληθούν από τις εφορίες να διορθώσουν τα λάθη ή τις παραλείψεις αντιμετωπίζοντας όλα τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που αυτό συνεπάγεται.

2. Επιτηδευματίες που επέλεξαν την περαίωση δηλώνοντας ορθά τα προβλεπόμενα ποσά τόσο στη φορολογία εισοδήματος όσο και στη φορολογία ΦΠΑ και ακολουθώντας όλη τη σχετική διαδικασία, επαναθεωρούν εκ των υστέρων την επιλογή τους και υποβάλλουν ανακλητικές-τροποποιητικές δηλώσεις, ζητώντας την επιστροφή των ποσών βάσει της περαίωσης. Στις περιπτώσεις αυτές η ήδη συντελεσθείσα περαίωση δεν ανακαλείται,καθόσον εξομοιώνεται με έκδοση φύλλου ελέγχου, επί του οποίου μάλιστα επιτεύχθηκε συμβιβασμός. Συνεπώς, οι σχετικές ανακλητικές - τροποποιητικές δηλώσεις δεν γίνονται αποδεκτές και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, τα δε επιπλέον βεβαιωθέντα ποσά δεν επιστρέφονται.

3. Επιτηδευματίες που υπέβαλλαν δηλώσεις με τα προβλεπόμενα επιπλέον ποσά μόνο στη φορολογία εισοδήματος, ενώ είχαν σχετικήυποχρέωση και στη φορολογία ΦΠΑ ή και το αντίθετο και στη συνέχεια με την υποβολή ανακλητικής-τροποποιητικής δήλωσης ανακαλούν τα επιπλέον δηλωθέντα ποσά στη φορολογία που αυτά δηλώθηκαν, ζητώντας παράλληλα επιστροφή των επιπλέον βεβαιωθέντων ποσών φόρων. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει μεν επέλθει περαίωση, αφού αυτή πρέπει υποχρεωτικά να συντελεστεί και για τις δύο φορολογίες, αλλά συγχρόνως οι ανακλητικές-τροποποιητικές δηλώσεις δεν γίνονται αποδεκτές.

Έτσι, στις παραπάνω περιπτώσεις, τόσο οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όσο και ΦΠΑ συνεχίζουν να παραμένουν εκκρεμείς, υποκείμενες σε έλεγχο κατά τις κείμενες διατάξεις, κατά τον οποίο, εφόσον αυτός διενεργηθεί, θα συμψηφίζονται τα επιπλέον βεβαιωθέντα ποσά φόρων με τα βάσει ελέγχου αποτελέσματα της οικείας φορολογίας, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

Στην περίπτωση που έχουν γίνει λανθασμένοι υπολογισμοί στη φορολογία που δηλώθηκαν επιπλέον ποσά, με αποτέλεσμα να δηλωθούν ποσά μεγαλύτερα των προβλεπόμενων από τις παραπάνω διατάξεις του ν.3296/2004, τότε η πιο πάνω αρνητική διαφορά επίσης επιστρέφεται, ύστερα από έλεγχο που θα πρέπει να επισπεύδεται.

4. Επιτηδευματίες που δήλωσαν ταπροβλεπόμενα ποσά και ακολούθησαν την προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις διαδικασία, με σκοπό την περαίωση των δηλώσεών τους στις φορολογίες εισοδήματος και ΦΠΑ κατά τις διατάξεις αυτές, ενώ συνέτρεχε λόγος εξαίρεσης από τις εν λόγω διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει βεβαίωςεπέλθει περαίωση και οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ συνεχίζουν να παραμένουν εκκρεμείς, υποκείμενες σε κατά προτεραιότητα έλεγχο, εφόσον αυτός επιβάλλεται με βάση και τα λοιπά δεδομένα καθώς και το φορολογικό ενδιαφέρον της υπόθεσης.

5. Επιτηδευματίες υπαγόμενοι στις παραπάνω διατάξεις δήλωσαν τη βούλησή τους για περαίωση των δηλώσεών τους φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ βάσει των διατάξεων αυτών, όμως λόγω μη ορθής εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων και λανθασμένων υπολογισμών δηλώθηκαν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά από τα προβλεπόμενα είτε στη μία είτε και στις δύο αυτές φορολογίες.

 

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.