ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευρύνεται η διαμάχη Στουρνάρα-κυβέρνησης για την προληπτική γραμμή

09:58 - 27 Φεβ 2018 | Οικονομία
Διευρύνεται η διαμάχη Στουρνάρα-κυβέρνησης για την προληπτική γραμμή
Συνεχίζεται δυναμικά η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του τελευταίου στην 85η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Στουρνάρας τόσο στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής όσο και κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, επανέλαβε και υπερασπίστηκε την θέση του υπέρ μιας προληπτικής γραμμής στήριξης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτηριστικά είπε «Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνηγορούν, δεν θα πρέπει να δραματοποιείται, καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «“μαξιλάρι”, δοκιμαστικές έξοδοι και προληπτική γραμμή μπορούν να συνδυαστούν».

Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή την άποψη καθώς έχει πολλές φορές τονίσει ότι είναι “πλεονασμός” ο συνδυασμός και των δύο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δήλωσε επί του θέματος ότι «Ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή έκθεση του Διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης. Η συγκεκριμένη θέση για προληπτικό πρόγραμμα, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικές αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.