ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεροβασίλη: Χιλιάδες αιτήσεις για 138 θέσεις γγ και διευθυντών

13:05 - 28 Φεβ 2018 | Οικονομία
Γεροβασίλη: Χιλιάδες αιτήσεις για 138 θέσεις γγ και διευθυντών
Χωρίς άμεσα αποτελέσματα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους θεσμούς, καθώς όλοι αναμένουν την πορεία υλοποίησης των πλειστηριασμών, αλλά και την ολοκλήρωση του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Γι' αυτό και πληροφορίες παραπέμπουν σε χαμηλές προσδοκίες για το EWG της Πέμπτης, όπου είναι προς συζήτηση το καυτό θέμα του χρέους.

Επόμενοι κρίσιμοι σταθμοί είναι το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στiς 27Απριλίου, αλλά και η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (20-22 Aπριλίου 2018).

Στο μεταξύ η Αθήνα, για να έχει πολιτικά επιχειρήματα, εν όψει συζήτησης για το χρέος θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε δράσεις στα μέτωπα

  • των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τόσο για τα κόκκινα δάνεια όσο και για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ),
  • των αντικειμενικών αξιών
  • των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια όπου αναμένεται αντίδραση στην πρόταση Σταθάκη για την ενναλκτική αξιοποίηση των ενεργειακών συμμετοχών του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ αλλά και την πώληση  των λιγνιτικών μονάδων της
  • του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.
  • της περικοπής του ΕΚΑΣ το 2019.

Επίσης παγίως οι Θεσμοί ενδιαφέρονται για τις τομές στο δημόσιο, θέμα που έχει τεθεί από το πρωί στο Χίλτον. 

Έξι προαπαιτούμενα από το πεδίο του δημοσίου τομέα θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, με τα τρία εξ αυτών να αποτελούν εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα η κινητικότητα, οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Αναλυτικά

  • Θα πρέπει να εκδοθούν οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις του α’ κύκλου και ώς τον Μάρτιο να μετακινηθούν οι αιτούντες υπάλληλοι (αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι στη φάση αξιολόγησης των αιτημάτων των υπαλλήλων). Εκκρεμότητες εντοπίζονται στην επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων τεσσάρων (από τα δεκατέσσερα) υπουργεία. Η ψηφιοποίηση των οργανογραμμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός φορέα στην κινητικότητα.
  • Οι ειδικοί, αναπληρωτές και τομεακοί Γενικοί Γραμματείς θα πρέπει να έχουν διοριστεί μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν εκδοθεί προκηρύξεις για τις 36 από τις συνολικά 69 θέσεις.
  • Ως τον Μάρτιο πρέπει να έχουν τοποθετηθεί οι νέοι γενικοί διευθυντές, ώς τον Ιούνιο οι διευθυντές και ώς τον Αύγουστο οι τμηματάρχες.
  • Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχει διαμορφωθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης των υπαλλήλων. Η αλλαγή αυτή θα αφορά την αξιολόγηση του 2017
  • Ως τον Μάιο πρέπει να ολοκληρωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής για την επανεξέταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας) να ορίσουν τους δικαιούχους, το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.
  • Μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να έχει συνταχθεί ένα εγχειρίδιο με στόχο υπουργεία και δημόσια διοίκηση να έχουν αποτελεσματικότερη διαβούλευση πριν από τη σύνταξη νομοθετικών προτάσεων. Οι προβλέψεις του εγχειριδίου πρέπει να εφαρμοστούν ώς τον Μάρτιο.

H Όλγα Γεροβασίλη μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως "υπάρχει πίεση στους χρόνους από την πλευρά των δανειστών για γρήγορη ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των ΓΓ και Γεν. Διευθυντών".

Όπως είπε η υπουργός "για 69 θέσεις ΓΓ έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις και για 69 διευθυντών 3.000 αιτήσεις". Το θέμα είναι ότι το διαχειρίζονται λίγοι άνθρωποι και γι αυτό όπως είπε υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ζητήθηκε παράταση από την τρόικα. Οι Γεν. Διευθυντές θα οριστούν μέχρι τον Μάιο από τον Μάρτιο που ήταν το dead line μέχρι σήμερα.

Μέχρι τον Ιούνιο θα οριστούν οι Γεν. γραμματείς.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό η υπουργός είπε ότι συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τους θεσμούς και την Πέμπτη.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 28 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.