ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βίζερ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης

12:09 - 02 Μαρ 2018 | Οικονομία
Βίζερ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης
Η περίοδος Βαρουφάκη στοίχισε στην Ελλάδα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης.

Σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Βίζερ ακόμη δήλωσε πως μετανιώνει για το ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010.

«Όταν με ρωτούν αν μετανιώνω για κάτι, είναι ότι δεν έγινε η αναδιάρθρωση χρέους, γιατί ήταν αυτό που θα μας βοηθούσε περισσότερο» είπε.

Στην ερώτηση γιατί δεν έγινε απάντησε: «Δεν ξέραμε τι θα γίνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν έγινε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το 2012 έγινε η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην οικονομική ιστορία. «Έτσι το βάρος του χρέους τώρα είναι σημαντικά μειωμένο απ’ όσο θα ήταν αν δεν είχε γίνει» πρόσθεσε ο Τ.Βίζερ.

Αναφορικά με το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, ο ίδιος είπε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη. Αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις πού ήσουν το 2014, πού είσαι τώρα και πού θα μπορούσε να είσαι. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, αν και κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική».

Ο Τόμας Βίζερ ανέφερε ότι η Ελλάδα φλέρταρε με το Grexit δύο φορές, μία το 2012 όταν μια ομάδα χωρών ωθούσε προς αυτό ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση τη συμμόρφωσημε τους κανόνες, και η δεύτερη το 2015. Ο Βίζερ υποστήριξε τη Γερμανία και τον Σόιμπλε λέγοντας πως δεν ήταν αυτοί που πίεζαν για Grexit.

Αποκάλυψε ακόμη πως ορισμένες φορές οι ΗΠΑ ήταν πιο καλά ενημερωμένες για την ελληνική διαπραγμάτευση από ό,τι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Ο Λιου καλούσε τον Ντάισελμπλουμ πέντε φορές την εβδομάδα»» προσθέτοντας ότι τα κίνητρα των Αμερικανών ήταν πολιτικά και γεωπολιτικά.

Για την προληπτική γραμμή στήριξης είπε ότι η ζωή για την Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο εύκολη με αυτήν, ωστόσο εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για κάτι τέτοιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:39 - 02 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.