ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Εστιάστε στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα μέτρα για το χρέος

13:49 - 04 Μαρ 2018 | Οικονομία
Ρέγκλινγκ: Εστιάστε στις μεταρρυθμίσεις, όχι στα μέτρα για το χρέος
Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος για να γίνει ανταγωνιστική και να πείσει τις αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έκανε μεγάλη διαδρομή για να διορθώσει τις ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και αν όλα πάνε καλά η χώρα δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των εταίρων.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ταξίδι τελείωσε. Για να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος».

Για το χρέος υπογράμμισε ότι «όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, αλλά η περαιτέρω ελάφρυνση δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συμβεί για το επιτύχουμε αυτό. Είναι η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός επαρκούς δημόσιου τομέα».

Υπενθύμισε το PSI και τόνισε ότι ο επίσημος τομέας δεν παρέχει «κούρεμα» αλλά ελάφρυνση χρέους μέσω διευκόλυνσης των όρων πληρωμής με «μείωση της καθαρής παρούσης αξίας», αλλά και ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το Ταμείο είναι λίγο πάνω από 1%.

Όπως σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού σημαίνουν εξοικονόμηση περίπου 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα κάθε χρόνο, σχεδόν 6% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2016 αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για νέα ελάφρυνση χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ηδη από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι από τον ESM θα μειώσουν περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες ως 2060 και τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σημείωσε πως δεν ξέρουμε «αν πρέπει και πόσο να χρησιμοποιηθούν. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα. Ένα από τα βασικά στοιχεία είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.