ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σαφάρι» για 1,2 δισ. ευρώ από οφειλέτες Ταμείων το 2018

18:54 - 07 Μαρ 2018 | Οικονομία
«Σαφάρι» για 1,2 δισ. ευρώ από οφειλέτες Ταμείων το 2018
Σαφάρι για την είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία ύψους 1,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα Ταμεία, για το 2018.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ το 2017 οι εισπράξεις από τα αναγκαστικά μέτρα ανήλθαν σε 1,052 δισ. ευρώ, αλλά για το 2018 ο στόχος είναι ακόμη υψηλότερος.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται πως "ακολουθώντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαθέσιμων μηχανισμών είσπραξης αλλά και στην εισαγωγή νέων τεχνικών για την λήψη στοχευμένων μέτρων με βάση το προφίλ του οφειλέτη".

Σημειώνεται ακόμα πως «κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντος για το 2018 είναι η εντατικοποίηση της παρακολούθησης των ληφθέντων αναγκαστικών μέτρων με σκοπό την ποσοτική και ταυτόχρονα ποιοτική αύξηση για καλύτερη απόδοση αυτών, η διαχείριση των αιτήσεων για εξωδικαστική ρύθμιση του Ν.4469/2017 και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της κατηγοριοποίησης βάσει βιωσιμότητας (triage) με σκοπό την λήψη στοχευμένων αναγκαστικών μέτρων».

Επιπλέον «στις προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνεται και η υλοποίηση των προσαρμογών στο λογισμικό του ΟΠΣ-ΙΚΑ στις λειτουργικές περιοχές του διακανονισμού οφειλών και των αναγκαστικών μέτρων που θα κριθούν απαραίτητες. Μεταξύ των έργων που σχεδιάζονται είναι οι προσαρμογές του λογισμικού για τη διαχείριση των ρυθμίσεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών του Ν.4469/2017, καθώς και η ολοκλήρωση της Β’ φάσης του έργου αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που αφορά την ένταξη στην ηλεκτρονική διαδικασία του μέτρου της άρσης της κατάσχεσης, μερικής ή ολικής, και του μέτρου της συμπληρωματικής δήλωσης τρίτου.

Το ΚΕΑΟ μέσα στο 2018 αναμένει σημαντικό αριθμό αιτήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες για βελτίωση των διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου των ρυθμίσεων.

Ο απολογισμός του 2017

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, σημειώνεται πως στο τέλος του 2017 το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών είχε διαμορφωθεί στα 31,2 δισ. ευρώ. Στο επιχειρησιακό σχέδιο την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση στο συνολικό πλήθος των οφειλετών που εντάσσονται και διατηρούν ρυθμίσεις. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης είναι συνολικά 71.048 και το ρυθμισμένο ποσό 1.924.526.138 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το συνολικό ποσό των εισπράξεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2017, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ανέρχεται σε 1,052 δισ. ευρώ. Το 55% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από καταβολές δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το 45% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.