ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα πλεονεκτήματα της "περιφέρειας"... διεθνώς!

03:11 - 06 Απρ 2007 | Οικονομία
Μοναδικά πλεονεκτήματα προσφέρουν τα διεθνή small caps. Hαντίδραση των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων στην Σοφοκλέους κατά την συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης αφύπνισε το Χ.Α. Πάντως, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προσφέρουν καταρχήν μια πολύ καλή διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. Οι αποδόσεις τους δεν συγχρονίζονται τόσο με αυτές του δείκτη S&P 500 τα τελευταία 12 χρόνια, αλλά περισσότερο με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΙΝG Investment Μanagement, αυτό συμβαίνει επειδή τα small caps επηρεάζονται περισσότερο από εγχώριους παράγοντες παρά από διεθνείς, όπως η τιμή του πετρελαίου ή τις κινήσεις της Fed σχετικά με τα επιτόκια.

Η ING επισημαίνει επίσης πως οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν παρουσιάσει πολύ μικρότερη μεταβλητότητα τα τελευταία 12 χρόνια από ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Αυτό δείχνει σύμφωνα με τους αναλυτές, πως εάν κάποιος επενδυτής επιθυμεί να διαφοροποίησει το χαρτοφυλάκιο του και να διατηρήσει σχετικά χαμηλή μεταβλητότητα, τότς θα πρέπει να επιλέξει τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αν και η μέση χρηματιστηριακή αξία των small caps διεθνώς είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν των αμερικάνικων small caps, υπάρχει γενικότερα πολύ μικρότερη κάλυψη από τους διεθνείς αναλυτές και οίκους όσων αφορά τις διεθνείς μικρές εισηγμένες επιχειρήσεις, σε σχέση με την κάλυψη που υπάρχει για τους αμερικάνικους τίτλους. Σύμφωνα με τον κ. Randy Farina του Putnam International Capital Fund, το οποίο και επενδύει στα διεθνή small caps εκτός Αμερικής, οι ευκαιρίες για κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερες σε εκείνες τις μετοχές που δεν «προβάλονται» τόσο από την διεθνή κοινότητα των αναλυτών.

Πάντως, μετά τα κέρδη των τελευταίων ετών, αυτές οι ευκαιρίες είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον να εντοπισθούν. Επιπλεόν, εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να ανησυχούν όσον αφορά τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, είναι πολύ πιθανό να στραφούν προς τις «ασφαλέστερες» μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οπως υποστηρίζει και η Citigroup, όταν υπάρχει στροφή στην ποιότητα, τα small caps τείνουν να «υποφέρουν», και αυτό είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί σήμερα λόγω και των πολύ υψηλών τους αποτιμήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.