ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρησμοί Τρισέ...

03:49 - 06 Απρ 2007 | Οικονομία
Στις αγορές πάντα υπάρχει κάποιος λόγος για να μην δημιουργείται υπεραισιοδοξία. Την περασμένη εβδομάδα, μπορεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street να κινήθηκαν σε υψηλά 40 ημερών ερχόμενες πιο κοντά στα υψηλά 6,5 ετών, δεν λείπουν όμως, οι λόγοι εκείνοι που να συντείνουν στην αυτοσυγκράτηση. Δεν έχει περάσει μήνας από την προηγούμενη αύξηση των Ευρωπαϊκών επιτοκίων και με αιχμή την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, ξεκίνησε πάλι η «φιλολογία» γύρω από την άνοδο των επιτοκίων, γεγονός το οποίο θεωρείται προεξοφλημένο.

Τα αποτελέσματα του 2006 και τα νέα deals, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου, δημιουργούν για την ώρα θετική τάση στις αγορές. Οι όποιες ανησυχίες των αγορών, ειδικά στην Γηραιά Ήπειρο, συνδέονται περισσότερο με το τι θα πει την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Τρισέ.

Το ευρώ υπερέβη, την Μ. Πέμπτη κατά τις απογευματινές ώρες, το όριο του 1,34 δολαρίου πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2005, επειδή το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποστηρίχθηκε όπως φρονούν οι αναλυτές από τα "στέρεα" δεδομένα στην ευρωζώνη, σε αντιδιαστολή με τα σήματα, που εκπέμπονται από την ομοσπονδιακή οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ισοτιμία, προσωρινά τις απογευματινές ώρες χθες στο Λονδίνο, ήταν ένα ευρώ προς 1,3435 δολάριο.

Ας σημειωθεί ότι τραπεζικοί αναλυτές ανέμεναν εδώ και μέρες αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ισοτιμίας για το ευρώ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως πιθανή την άνοδο του βασικού δανειστικού επιτοκίου στην ευρωζώνη στο 4% στα τέλη Ιουνίου, από 3,75% σήμερα.

Αντιστρόφως, θερωρούν εξίσου πιθανή την "χαλάρωση" της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και κάθοδο στο ορατό μέλλον στο επίπεδο του 5% του ημερήσιου δανειστικού επιτοκίου ΗΠΑ, από 5,25% που έχει διαμορφωθεί σήμερα από τον περασμένο Ιούνιο 2006.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.