ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμός Τσακαλώτου-Στουρνάρα επί του μοντέλου ανάπτυξης

23:00 - 19 Μαρ 2018 | Οικονομία
Διχασμός Τσακαλώτου-Στουρνάρα επί του μοντέλου ανάπτυξης
Δεν ταυτίζονται οι απόψεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα όσον αφορά στον ρόλο των μη συστημικών τραπεζών στην ανάπτυξη, όπως έγινε εμφανές από τις ομιλίες τους σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι μη συστημικές τράπεζες στην ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν δόθηκε στο παρελθόν η προσοχή που θα έπρεπε, ενώ έκανε και αναφορά στον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών και της αναπτυξιακής τράπεζας, άποψη με την οποία δεν ταυτίστηκε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στις αποταμιεύσεις ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτές είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα που είναι χρόνια σε ύφεση όπως η Ελλάδα. «Αυτό που προέχει είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα των αποθανόντων καθηγητών του κ. Σουρνάρα και όσοι είναι εν ζωή θα πέφτουν από τον 5ο όροφο, με την άποψη ότι η ιδιωτική αποταμίευση μπορεί να στηρίξει μια οικονομία που μόλις βγήκε από την ύφεση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οι μεγάλες επενδύσεις θα συνδέονται και με τις μικρότερες επιχειρήσεις σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογραμμίσει πως ένα από τα εμπόδια τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην αναπροσαρμογή της οικονομίας, σχετίζεται με τη στενότητα των αποταμιευτικών και χρηματοδοτικών πόρων για επενδύσεις. «Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών στο ΑΕΠ είναι αρνητικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:19 - 19 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.