ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες ώς τον Αύγουστο υπόσχεται η κυβέρνηση

09:23 - 20 Μαρ 2018 | Οικονομία
Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες ώς τον Αύγουστο υπόσχεται η κυβέρνηση
Τη δέσμευση να αποπληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες μέχρι το τέλος Αυγούστου έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας χθες στη Βουλή.

«Δεσμεύομαι για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος του προγράμματος» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη  Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε ό,τι αφορά την γενική κυβέρνηση, ανέρχεται σήμερα σε  2.443,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χουλιαράκης δέχθηκε τα πυρά του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος σχολίασε: «Η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων θα έπρεπε να είχε γίνει τέλος του 2016, όπως είχατε δεσμευτεί στο Μνημόνιο που εσείς υπογράψατε και μετά το συμπληρωματικό που φέρατε, πήγατε την ημερομηνία τον Ιούνιο του 2017 και σήμερα μας λέτε τον Αύγουστο του 2018».

«Το εύχομαι. Εκτίμησή μου είναι πως η πλήρης εκκαθάριση πάει για τις αριστερές καλένδες. Η κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν θέλει, και δεν μπορεί να ρίξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Χουλιαράκης συμφώνησε με τον κ. Σταϊκούρα για τη σημασία που έχει η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την οικονομία, αλλά διαφώνησε με τη διαπίστωση του πρώην υπουργού ότι το ύψος τους είναι σήμερα εκεί που ήταν και το 2014.

Συμπλήρωσε πως τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου από το Σεπτέμβριο του 2015 «που σταθεροποιήθηκε η κατάσταση» μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 μειώθηκαν από 5,225 δισ. σε 2,443,4 δισ. σήμερα.

Απαντώντας ο Χρ. Σταϊκούρας αφού υπογράμμισε ότι στα ληξιπρόθεσμα ο υπουργός δεν αναφέρει τις επιστροφές φόρων και την μη έκδοση συντάξεων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει εσωτερική στάση πληρωμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.