ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπόργιανς: Λίγα τα έσοδα από τη λίστα

12:29 - 26 Μαρ 2018 | Οικονομία
Μπόργιανς: Λίγα τα έσοδα από τη λίστα
«Φυσικά και οι προσδοκίες από τη λίστα ήταν μεγαλύτερες» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηναναίας-Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, ο άνθρωπος που παρέδωσε την ομώνυμη λίστα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015, σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle.

«Όταν δίνεις μια βάση δεδομένων με καταθέσεις άνω των έξι δισ. πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλοι παράνομοι σε αυτή τη λίστα. Υπό αυτή την έννοια δεν περίμενα να εισπραχθούν έξι δισ. ευρώ.

» Ωστόσο τα εισπραχθέντα 16 εκατομμύρια είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Και φυσικά ήλπιζα ότι όλοι εκείνοι που φοροδιέφυγαν, θα επέστρεφαν τα χρήματά αυτά στα δημόσια ταμεία. Είναι κάτι που προκαλεί πάντα απογοήτευση.

» Αυτό όμως δεν ισχύει μόνον για την Ελλάδα, ισχύει και για εμάς. Όταν όλοι εκείνοι που πράγματι κάνουν βρωμοδουλειές καταφέρνουν να γλιτώσουν με τη βοήθεια ακριβοπληρωμένων συμβούλων και δικηγόρων, τότε αυτό προκαλεί φυσικά οργή. Και γι’ αυτό ήλπιζα εντέλει το ποσό να ήταν μεγαλύτερο» τονίζει.

Εκτιμάται ότι τα ποσά που εισπράχθηκαν τόσο από τη λίστα Μπόργιανς όσο και από τη λίστα Λαγκάρντ δεν πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά, διότι το μεγαλύτερο μέρος των λιστών έχει παραγραφεί βάσει πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό όμως δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Γερμανία, «γι’ αυτό και εργαζόμαστε πυρετωδώς όταν έχουμε υποθέσεις δισεκατομμυρίων» επισημαίνει ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.