ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Να αποσαφηνιστούν οι όροι εποπτείας μετά τον Αύγουστο

15:05 - 29 Μαρ 2018 | Οικονομία
Στουρνάρας: Να αποσαφηνιστούν οι όροι εποπτείας μετά τον Αύγουστο
Ρυθμό ανάπτυξης που ενδεχομένως θα υπερβεί το 2% προέβλεψε για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής.

Χαρακτήρισε κρίσιμους τους επόμενους μήνες για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές κατά τρόπο διατηρήσιμο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Accenture, επανέλαβε ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος
  • Την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από την πλευρά των εταίρων μας
  • Την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μετά το τέλος του προγράμματος
  • Την ενίσχυση του αποθέματος με νέες εκδόσεις ομολόγων σε συνδυασμό με τις εκταμιεύσεις του ESM

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να αποσαφηνιστούν οι όροι της εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς και το κατά πόσο θα υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης.

Επανέλαβε ότι η χώρα έχει ανάγκη την προληπτική γραμμή, καθώς αυτό θα συνέβαλε στην ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινωθούν.

Αναφορικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων τόνισε ότι θα πρέπει να αρθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.