ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε ο π. Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Δεσύλλας

15:11 - 12 Απρ 2007 | Οικονομία
Πέθανε χτες ο π. Πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Δεσύλλας βυθίζοντας στο πένθος τον τεχνικό κόσμο, του οποίου επί μακρό διάστημα υπήρξε εκπρόσωπός του, καθώς αφιέρωσε στο ΤΕΕ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ, ο Νίκος Δεσύλλας υπήρξε τρεις φορές Πρόεδρος - την πρώτη αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Κουλουμπή (1981-1982), τη δεύτερη και τρίτη εκλεγμένος (1982 και 1984) - αλλά παρών σε όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια στα όργανα διοίκησης του επιστημονικού μας οργανισμού.

Στην Αντιπροσωπεία το 1975, Α΄ Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. το 1978, ξανά στην Αντιπροσωπεία το 1987 και μετά από μια ανάπαυλα, καθώς ήταν «αποσπασμένος» σε άλλο μετερίζι (τεχνικός σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού – 1990-1993), ξανά το 1994, το 1997 και το 2000. Μια ακόμη ανάπαυλα, καθώς ανέλαβε Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) και ξανά στην Αντιπροσωπεία εκλεγμένος στις 26 Νοεμβρίου 2006.

Υπήρξε Πρόεδρος και του ΤΣΜΕΔΕ (1980-1982), Πρόεδρος και του ΣΑΔΑΣ (1964-1967) και αργότερα (1975-1977) μέλος του Δ.Σ. του.

Ξεκίνησε από τη Νεάπολη της Κρήτης (γεννήθηκε το 1926) βάζοντας στόχο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1957 ως Αρχιτέκτων Μηχανικός. Προηγουμένως (1945) είχε πάρει το πτυχίο της Σχολής Υπομηχανικών του ΕΜΠ.

Εργάστηκε αρχικά (1945) ως τεχνικός υπάλληλος των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ) και από το 1958 ως ελεύθερος επαγγελματίας-μελετητής διακρινόμενος πάντα για το πάθος του στην τέχνη και την τεχνική. Συνεργάστηκε στενά στην ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και για μεγάλο διάστημα υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του.

Επίσης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» και του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Ως πρόεδρος ή ως μέλος μετείχε στην κριτική επιτροπή πολλών διεθνών και ελληνικών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, μεταξύ των οποίων και εκείνου για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Υπήρξε ενωτικός στην συνδικαλιστική και πολιτική του πρακτική. Οξυδερκής, γλυκομίλητος, αλλά μαχητικός και επίμονος στα ζητήματα του τεχνικού κόσμου. Δεν ήταν από τους ανθρώπους που απογοητευόταν, δεν το έβαζε κάτω και το απέδειξε ως το τέλος. Είχε σχέδια και ιδέες για την ανανέωση του ΤΕΕ, ήθελε με τη νέα διοίκηση κάποια από αυτά να προχωρήσουν, γι’ αυτό και πρωτοστάτησε και στις πρόσφατες εκλογές.

Πίστευε ακράδαντα ότι «υπάρχει αναντιστοιχία της προσφοράς των Μηχανικών με την αναγνώριση του έργου τους», όπως είχε τονίσει ενώπιον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, της πολιτικής ηγεσίας και πλήθους εκπροσώπων της επιστημονικής, οικονομικής και κοινωνικής κοινότητας, κατά την τελετή για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΕ (20 Νοεμβρίου 2003 – Μέγαρο Παλαιάς Βουλής), στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε από τον επιστημονικό οργανισμό που τίμησε και ο ίδιος με την παρουσία του».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Παρασκευή 13 Απριλίου, στις 15:00, στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Για τον θάνατο του Νίκου Δεσύλλα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χάθηκε ο Νέστορας του ΤΕΕ. Μας αποχαιρέτησε πλήρης ιδεών. Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΙΟΚ, πρόσφερε πολλά στην ανάπτυξη και στους μηχανικούς. Αφοσιώθηκε στο έργο του. Πλήρωσε με βαρύ τίμημα υγείας. Η αφοσίωσή του αναγνωρίστηκε. Σε επίπεδο εκλογιμότητας αποτυπώθηκε με πρωτοφανή για την Ελλάδα χρονική σταθερότητα. Δεδομένου ότι δεν αρνήθηκε τη συνεργασία του με τα πολιτικά κόμματα, αλλά απαξίωσε απόλυτα την κομματική καθοδήγηση και την έξωθεν πολιτική παρέμβαση στο ΤΕΕ. “Συνομήλικος” του ΤΕΕ θα παραμείνει ζωντανός γιατί έκφρασε τα βασικά του χαρακτηριστικά: ισχυρή προσωπικότητα, με θέσεις και ανεξαρτησία επιλογών».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.