ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Στέλνει τα Ταμεία σε ΑΧΕ - Συμβούλους για τον... λογαριασμό

16:14 - 12 Απρ 2007 | Οικονομία
Στους επενδυτικούς συμβούλους των ταμείων «πέταξε» σήμερα το «μπαλάκι» των ευθυνών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, προτρέποντας τα ασφαλιστικά ταμεία ότι στην περίπτωση που νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από τις τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα να ζητήσουν ευθύνες από τους συμβούλους, τις χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και τις τράπεζες, χρησιμοποιώντας ακόμη και ένδικα μέσα.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αφού «κάλυψε» τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδης - ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» από αρκετούς συναδέλφους του αναφορικά με το μερίδιο ευθύνης που έχει ως εποπτεύουσα αρχή – αποποιήθηκε τις όποιες ευθύνες συνεπάγονται για την κυβέρνηση στο θέμα των ομολόγων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των ταμείων για τις όποιες περιπτώσεις ζητήσουν ευθύνες επενδυτικής ζημίας διευκολύνοντας μάλιστα τις όποιες διαδικασίες.

Παράλληλα ανακοίνωσε μέτρα που έχουν να κάνουν με την «θωράκιση» της περιουσίας των ταμείων όπου τον πρώτο λόγο στις προσλήψεις των νέων διοικήσεων θα έχουν οι επενδυτικές γνώσεις ( σ.σ. πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε ανίδεες πολλές από τις υφιστάμενες διοικήσεις) ενώ σύμβουλοι αξιολόγησης των νέων «κεφαλών» στα ταμεία ορίστηκαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη, σε εφαρμογή των πρωθυπουργικών συντεταγμένων και τα οποία θα θεσμοθετηθούν με σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, είναι τα εξής:

1. Αλλάζει ο τρόπος επιλογής των Διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Καθορίζονται ελάχιστα τυπικά προσόντα και η επιλογή των Διοικήσεων γίνεται από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των κοινωνικών εταίρων και με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όλες οι Διοικήσεις θα επανακριθούν με βάση το νέο σύστημα.

2. Από 1-1-2008, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα υποχρεούνται στην εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και στη δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

3. Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των ταμείων χωρίς να παραβιάζετε το όριο επένδυσης του 23% με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής που έχει συσταθεί με κυβερνητική απόφαση.

4. Η Κυβέρνηση θα συνδράμει τις Διοικήσεις των ταμείων, που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τους χρηματοοικονομικούς τους συμβούλους, για να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους για τυχόν απώλειες.

5. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές, οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στον Εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι και τα σύνθετα και τα απλά ομόλογα είναι του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική να αγοράζονται σύνθετα ομόλογα και σε παγκόσμια κλίμακα επενδύθηκαν πέρυσι 800 δισ. ευρώ σε σύνθετα ομόλογα, είπε ο υπουργός, που πρόσθεσε ότι και τα απλά ομόλογα ενέχουν κάποιους κινδύνους.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν κεφάλαια, όπως έγινε το 1999 και το 2000 με το θέμα του Χρηματιστηρίου. Επίσης είπε ότι ομόλογα, απλά και σύνθετα, αγοράζονται από τα ταμεία και από θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία επένδυση γενικά που να μην ενέχει κάποιους κινδύνους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει τα τελευταία χρόνια 8 σύνθετα ομόλογα ύψους 1,850 δις. ευρώ (λιγότερο από το 1% του δημοσίου χρέους). Από το ποσό αυτό, τα 777 εκατ. ευρώ έχουν αγοραστεί από ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα από θεσμικούς επενδυτές. Οι εν λόγω εκδόσεις καλύφθηκαν από τις εξής τράπεζες: JPMorgan, Eurobank, Alphabank, MorganStanley, CreditAgricole, Deutschebank, BNPParibas, HSBC, Εθνική.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο θέμα αυτό έχει αρμοδιότητα η διεύθυνση δημοσίου χρέους του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι εκδόσεις ομολόγων γίνονται με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Επίσης διέψευσε ότι υπάρχει κρυφό δάνειο από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι κρυφά δάνεια έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επενδύσεις σε ομόλογα δεν ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2005 η περιουσία των ταμείων ήταν ίση με 28,9 δισ. ευρώ και το 2006 έφθασε τα 31 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας ε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.