ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θ.Φέσσας: Γλιτώσαμε το ναυάγιο το 2010, να μην ξαναναυαγήσουμε φέτος

14:18 - 18 Απρ 2018 | Οικονομία
Θ.Φέσσας: Γλιτώσαμε το ναυάγιο το 2010, να μην ξαναναυαγήσουμε φέτος
«Η έξοδος από τη κρίση δεν μπορεί να γίνει από την πόρτα που εισήλθαμε στη κρίση» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ (η θητεία του ολοκληρώνεται τον Μάιο) Θεόδωρος Φέσσας προαναγγέλλοντας το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνεται στις 23 και 24 Απριλίου με θέμα: «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις». Ο κ. Φέσσας τόνισε στην ομιλία του ότι «σε μία χώρα, όπου η δομή της εξουσίας διορίζεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, θα πρέπει ο ίδιος πρωθυπουργός να αναλάβει την προσέλκυση επενδύσεων».

Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΣΕΒ, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «κυριαρχείται από παραγωγικές επενδύσεις, και όχι μόνο από εισαγωγές».

Πρόσθεσε ότι «από τις 18 Αυγούστου, η χώρα μας θα είναι πλέον μόνη της στις αγορές.Το 2010 γλιτώσαμε το ναυάγιο στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται να ξαναναυγήσουμε το 2018».

Αναφορικά με το επενδυτικό έλλειμμα στη χώρα ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται να μάθουμε τίποτα καινούριο, όλες οι λύσεις έχουν εξευρεθεί από άλλες χώρες εδώ και χρόνια».

Προέβη στην εκτίμηση ότι μόλις αρθούν τα capital controls, θα μπορούν να έρθουν τα κεφάλαια που έχουν μεταναστεύσει και να διοχετευθούν σε επενδύσεις.

Επίσης, αποκάλυψε ότι αρκετά από τα μέλη του ΣΕΒ σχεδιάζουν να προβούν σε επενδύσεις το επόμενο διάστημα, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Φέσσας «χρειάζεται σταθερότητα και ιδιαίτερα πολιτική σταθερότητα, δηλαδή να υπάρχει συνέχεια και να μην ανταγωνίζεται το ένα κόμμα το άλλο, όταν κυβερνά».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι «οι χαμηλές αξίες των επιχειρηματικών assets είναι ελκυστικές για τους επενδυτές, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας καταλύτης για να πάρουν μπροστά οι επενδύσεις».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Φέσσας, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που σχεδιάζονται αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα, όπως είναι το Ελληνικό, η επένδυση της Aegean Airlnes με την αγορά νέου στόλου, οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες προέρχονται από κεφάλαια του εξωτερικού.

Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «πολλά εκ των ψηφισθέντων νομοσχεδίων από την σημερινή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό, με αποτέλεσμα να είναι λίγα τα οφέλη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

Η πρόταση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό

Ο κ. Φέσσας παρουσίασε την συνολική πρόταση του ΣΕΒ για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας, με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, προαναγγέλλοντας το επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνεται στις 23 και 24 Απριλίου 2018, με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις. Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στη σημαντική αποεπένδυση που έχει σημειωθεί στα χρόνια της κρίσης κατά 62,8% (100 δισ. ευρώ σωρευτικά 2009-2017), η οποία υπονομεύει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  

Το ισοζύγιο των επενδύσεων (καθαρές προς ακαθάριστες) παρέμεινε αρνητικό το 2017 κατά -3,9% του ΑΕΠ, με συνέπεια να μην ανανεώνεται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός της οικονομίας, να πλήττεται η παραγωγικότητά της και άρα η θέση της στον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό, και να μην δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης στο βαθμό που απαιτείται για να μειωθεί δραστικά η ανεργία.  

Την ίδια στιγμή η υπόλοιπη Ευρώπη (ΕΕ 28) «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς αύξησης των καθαρών επενδύσεων ύψους +3,3% του ΑΕΠ διευρύνοντας περαιτέρω το επενδυτικό κενό με την Ελλάδα.

Το μερίδιο επενδύσεων μεσοσταθμικά ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ 28 είναι στο 20%, ενώ στην Ελλάδα το 2017 ήταν στο 13%.

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και ειδικότερων πολιτικών σε εννέα κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία), ώστε η Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ θεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της ΕΕ και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων.

Ανέστης Ντόκας

Τελευταία τροποποίηση στις 14:51 - 18 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.