ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Washington Group: Έφτιαξε… κλίμα το ΔΝΤ-Οι θέσεις Γερμανίας-ΕΕ

07:13 - 20 Απρ 2018 | Οικονομία
Washington Group: Έφτιαξε… κλίμα το ΔΝΤ-Οι θέσεις Γερμανίας-ΕΕ
Το ΔΝΤ έφτιαξε… κλίμα για τη συνεδρίαση του Washington Group, τόσο με τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία τις προηγούμενες ημέρες, όσο και με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με τη «συνταγή» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, στο διάστημα που το Ταμείο βρίσκεται ουσιαστικά εκτός προγράμματος.

Η διευθύντρια του Ταμείου τόνισε συγκεκριμένα πως η Ελλάδα έχει σημειώσει μεν πρόοδο, η οποία όμως επιτεύχθηκε με «πολύ δραστικά» μέτρα, που ελήφθησαν, χωρίς να ζητηθούν από το ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ τόνισε δηλαδή πως με ευθύνη Ελλάδας και ΕΕ δεν έγιναν επί της ουσίας μεταρρυθμίσεις, αλλά τα δημοσιονομικά διορθώθηκαν με σκληρές περικοπές. "Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε και πρόσθεσε πως "δεν έχουμε συμβουλέψει υπέρ των περαιτέρω περικοπών των δημόσιων δαπανών. Έχουν κοπεί τόσα πολλά".

Η Λαγκάρντ έκανε λοιπόν έναν δυναμικό «πρόλογο» πριν από τη συνεδρίαση του Washington Group που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Σε αυτό θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας, μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Κ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ.

Τις προηγούμενες ημέρες το ΔΝΤ είχε επίσης ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία που είχαν σοβαρούς αστερίσκους, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την επίτευξη των πλεονασμάτων του 3,5%.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε και το γεγονός ότι το χρέος θα παρουσιάσει δραματική αύξηση το 2018, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για την ελάφρυνσή του.

Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα της συνεδρίασης της Παρασκευής με τη Γερμανία διά του υπουργού Οικονομικών της, Όλαφ Σολτς, να μη δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη για άμεση λήψη σχετικών αποφάσεων. Αντίθετα, μοιάζει να προτιμά τα όποια μέτρα να αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο και αφού πρώτα καθοριστεί το πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής εποχής, αλλά και αφού δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο.

Η ΕΕ από τη μεριά της και διά στόματος Μοσκοβισί «ξορκίζει» το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος και υπογραμμίζει την ανάγκη να καθοριστεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με μία απόφαση για το χρέος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.