ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νόμο τα προσόντα των Διοικητών στα Ταμεία

16:22 - 13 Απρ 2007 | Οικονομία
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλέγονται οι νέες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στην Βουλή στο Σχέδιο Νόμου «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες, των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά και άλλες διατάξεις».

Με την εν λόγω τροπολογία, καθιερώνονται ελάχιστα τυπικά προσόντα για τους υποψήφιους Διοικητές των Ταμείων ενώ η επιλογή τους θα γίνεται από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των κοινωνικών εταίρων και με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υφιστάμενες διοικήσεις των Ταμείων θα επανακριθούν με βάση το νέο σύστημα.

Με την ίδια τροπολογία υποχρεώνονται από 1-1-2008 όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης στην εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και στη δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Με άλλη διάταξη, που κατατίθεται στο ίδιο Νομοσχέδιο, ενισχύεται η λειτουργία της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

*Λόγω της πολυπλοκότητας και της βαρύνουσας σημασίας των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι Πρόεδροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η αποδεδειγμένη εμπειρία τους σε θέματα Διοίκησης καθώς και η εμπειρία τους σε θέματαΚοινωνικής Ασφάλισης ή Κοινωνικής Πολιτικής.

*Με την παρ. 2 θεσπίζεται για πρώτη φορά, επιτροπή επιλογής των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να διασφαλίζεται κατά τρόπο αντικειμενικό και αξιοκρατικό η καταλληλότητα των προσώπων αυτών. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Πρόεδρο, χωρίς δικαίωμα ψήφου, τον Πρόεδρο της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και από τους κοινωνικoύς εταίρους.

*Με την παρ. 5 ο διορισμός του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Ε. γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, όπως ισχύει στους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΓΑ.

*Με την παρ. 6 ο διορισμός των Προέδρων ΕΤΕΑΜ και ΤΕΑΔΥ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από την απόφαση της Επιτροπής της παραγράφου 2 και με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, για την επιβεβαίωση της καταλληλότητας τους .

*Με την κατάργηση της συμμετοχής στα Διοικητικά Συμβούλια των διευρυμένων μελών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, επιτυγχάνεται ευελιξία στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων και ενισχύεται άμεσα η συμμετοχή των εκπροσώπων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

* Με την παράγραφο 10, επεκτείνεται η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων στους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή τους στην δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων καθώς και στην αποτίμηση των χρηματοοικονομικών τους μέσων από 1ης Ιανουαρίου 2008.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.